Министър Кацаров: още следващата седмица – мерки срещу коронавируса

ЗАРАТА: Министър Кацаров: още следващата седмица – мерки срещу коронавируса заради влизането на страната в оранжева зона

До няколко дни почти цялата страна ще влезе в оранжевата зона, което ще наложи и капацитетът на местата на закрито да бъде намален на 30%.

Това станат ясно от думите на служебният здравен министър Стойчо Кацаров в стидиото на Би Ти Ви.
По думите му именно масовите събирания са основният източник на заразяване и първо те трябва да бъдат ограничени. Но уточни, че конкретни мерки все още не са решени. Кацаров наблегна и на това, че трябва да се прилагат освен мерки на национално ниво, и такива на регионално. „Апелирам към кметовете на общините, в които има междуградския транспорт – там задължително трябва да се носят маски и да се следи стриктно“, каза още Кацаров.
Когато бъдат наложени нови мерки в страната, трябва да тръгне и финансирането на мерките за помощ на ограничените бизнеси, но затова е нужда бърза актуализация на бюджета.
Що се касае до учебната година – засега не се налага тя да започва дистанционно, но зависи в коя зона се намира страната ни седмицата, преди децата да започнат училище, тогава ще се прецени как да се действа, посочи още министъра.
На места, на които се събират само ваксинирани хора, няма причина капацитетът да бъде ограничаван, подчерта Кацаров.
В по-големите градове с повече болници има и софтуер за налични легла и медикаменти, каза още той.

С разрешението на 24 часа


image0 (9K)