Министър Петков: Свързани с Пеевски фирми са взели 500 милиона лева от ББР

От понеделник специална комисия ще разследва как са отпускани средствата за бизнеса

Държавата дава в Българската банка за развитие милиард и половина лева за малки и средни предприятия – за тях обаче са отишли само 400 млн. Големият пай е за 8 компании –  946 млн. От тях четири са във връзка с г-н Пеевски. За него са 500 млн. лв. Това страшно ме притесни.“ Това заяви пред bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Това са нашите средства, на данъкоплатците„, заяви Петков и добави: „От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които свързани.

Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от Агенцията за приватизация да решава да дава 1 млрд. на осем компании?!„, попита Петков.

Той допълни, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тази банка не е била точно 100% държавна.

99.996 % е на държавата, но 8 акции се държаха от Търговска банка. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик, ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор. Намерихме писмо от преди година, където банката казва ние искаме да дарим тези 8 акции, а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло„, заяви служебният министър.

И допълни: „Смятаме да ограничим и така да сменим устава на ББР, че никой повече да не може да раздава 1 млрд. на осем души. Надзорният съвет ще бъде освободен.“

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)