Мини родопски сармички- макси удоволствие

Няма българин, който да не е опитвал малките, сладки сармички на родопчани. Толкова са вкусни, топят се в устата, ухаят на билки и хубаво кисело зеле. Събират се жените от няколко къщи, сядат около масата и в песни и закачки творят тези малки шедьоври. Сръчните ръце на жените ги свиват с часове, тавите се препълват, а  къщата ухае вкусно и уютно докато се готвят.

[ad id=“225664″]

Ще споделим тяхната тайна. Тези сарми са различни, защото месото е накълцано на ситно, а тайната подправка е джоджен, а някои добавят и малко сух риган.

Ето рецептата:

1 глава кисело зеле
300-400 грама шарено свинско месо
1 ч. чаша ориз
1 глава лук
сол, черен и червен пипер, джоджен
1 кафена чашка олио, зелев сок

[ad id=“236993″]

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото, добавя се ситно накълцаното месо, подправя се със сол, черен и червен пипер и се запържва. След това се прибавя и изчистеният и измит ориз. Разбърква се около 2-3 минути и накрая се добавя и джоджена.
Листата от киселото зеле се почистват от по- дебелите жилки и се накъсват на малки парченца , около 1/3 от дланта. Сместа се загребва с чаена лъжичка и се завива сармичката. Трябва да стане колкото за една хапка. Готовите сармички се нареждат в кръг в дълбока тенджера, на дъното на която се поставят цели зелеви листа и още по- добре парчета свински гърди. Допълваме тенджерата, заливаме с олиото и чаша зелев сок, разреден с вода и притискаме отгоре плътно с чиния. След като заври, намаляваме котлона наполовина и задушаваме около час и половина.

Да ви е сладко!


image0 (9K)