Минчев: Вратите в НС са стрували 34 хил. лв, не съм ги поръчвал аз

Главният секретар на парламента Габриела Килфанова е разрешила да се поставят металните врати на централния му вход. Това обясни пред журналисти шефът на Народното събрание Никола Минчев.

Металните врати са поискани от Национална служба охрана заради протеста на „Възраждане“ през януари, когато е имало „пробив в сигурността“, обясни Минчев.

Вратите предизвикаха скандал сред депутатите, а освен това вчера Инспекторатът към Министерството на културата наложи глоба на парламента, защото сградата му е паметник на културата и поставянето на вратите е нарушило цялостта й.

Вратите са стрували на бюджета на парламента 34 хил. лв. с ДДС. Не съм ги поръчвал аз. Това, което се е случило е, че администрацията се е свързала с фирмата, която е поставила идентични врати в края на 2019 г. на сграда на Партийния дом. Просто са се свързали с фирмата, а офертата е приета и утвърдена от главния секретар. До мен пристигна докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в рамките на бюджета на Народното събрание, каза Минчев.

На въпрос ще смени ли главния секретар, Минчев каза: Дори да стигна до такова решение, няма да го анонсирам през медиите. Ще видим къде се е получила дупката, защото в крайна сметка и липсата на съгласуване с Министерството на културата, е голям пропуск в процедурата.

„Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна в сградата на Народното събрание без председателят да бъде уведомен. При всички положения има много въпроси, които се случват технически и не достигат до председателя, но затова има и толкова голяма администрация. Това е голяма промяна, за която трябваше да се знае“, категоричен бе той. Минчев обясни, че като председател на парламента ще понесе отговорност за това нарушение. Той самият също разбрал за поставянето на вратите, когато му изпратили тяхна снимка.

На въпрос вярно ли е, че е имало предварителни разговори с Министерството на културата за поставянето на вратите, той каза: Това, което ми казаха е, че е имало някакви устни консултации. Но дори не останах с убеждението, че това е било със служители на министерството, а просто с експерти. В крайна сметка дори да има такава консултация, е най-добре тя да се води писмено, за да може да се погледне, когато има проблем.

„Ще се съобразим с предписанието на Министерството на културата, нека да видим и какъв ще е размерът на санкцията – дали ще е минимална или максимална, за да видим дали ще се обжалва“, обясни Минчев. Шефът на парламента обясни и че ще се водят разговори и с полицията да се премахнат загражденията пред парламента, когато няма протести.

Килифанова бе назначена на поста, когато шеф на парламента бе Ива Митева от ИТН.

„Да, аз съм назначила главния секретар и смятам, че си е свършил работата така, както трябва. И се надявам да е било докладвано това на председателя на парламента, но най-малко не е редно той да се крие зад администрацията на парламента“, каза тя пред журналисти.

„Той (Никола Минчев) сам е взел това решение, така че сам трябва да отговори защо е взел това решение. Не го прехвърляйте това върху останалите зам.-председатели или председателския съвет“, настоя тя. И подчерта, че когато тя е била шеф на парламента е информирала председателския съвет за всяко едно решение и всеки един договор.

„Прегради между нас и народа не трябва да има. Трябва много да внимаваме да не ни изгонят с камъни. Да не дойде времето, когато ще ни изхвърлят от прозорците“, каза още тя.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)