Мира Радева: Бойко Борисов твърдо е решил да не отстъпва

Да започнем от заявката на ДПС президентът и правителството да подадат оставки веднага и да се състави експертен кабинет. Тълкувам го така – те усещат, че тук има много междуличностно съперничество и се опитват да играят между Румен Радев и Бойко Борисов. Както винаги са играли – ролята на балансьора, казва социоложката Мира Радева пред 24chasa.bg.

Аз симпатизирам на всички протести по принцип, макар че не е добре, че сега има един ляв уклон. Протестите и тези, които ги водят, искат да смачкат самочувствието на ГЕРБ. Открай време президентът Радев и премиерът Борисов си играят по нервите и сега е поредният рунд кой – кого. Този път според мен Борисов твърдо е решил да не отстъпва. „Сбили“ са се мъжкарски.

Но точно с амбицията да притискат Борисов докрай, те го втвърдяват. Ако искаш да спечелиш битката – това е известно от военната тактика – трябва да дадеш на противника си възможност да се оттегли, запазвайки достойнството си. А натискът срещу него е – ако падне, да го смачкат.

Борисов колко пъти досега си подаваше оставката, но никога не е бил удрян толкова рязко. Това е погрешна тактика.

Не знам дали си дават сметка, че втвърдяват и избирателите на ГЕРБ. Защото има хора, които казват: Добре, лош е Борисов, но преди него по-добре ли беше, какво беше при Орешарски, какво беше при тройната коалиция? Хората много ясно разбират, и че има замесени лични амбиции.

Обществото е объркано. Много хора подкрепят протестите по много и различни причини. Но си и казват – какво ще стане след това, има ли гаранции за по-добро развитие? И големият въпрос: е какво ще се промени, ако изборите са 4 месеца по-рано?

Изглежда след дълъг период на стабилност, който разбира се имаше и много негативи, ще настъпи отново период на междуцарствие. На политическата сцена се опитват да излязат нови играчи, и всеки да реализира личните си амбиции. Разбира се, голяма част от критиките към ГЕРБ и Борисов са основателни, пък и за толкова време на власт Борисов натрупа много врагове на политическата сцена.

Изследванията на колегите показват, че големият губещ – независимо дали изборите са предсрочни или редовни – са Патриотите.

Слави Трифонов изтегля част от избирателите им, по-млад националистически вот.

ГЕРБ, изглежда, запазва избирателите си сред средното поколение.

Традиционните избиратели на БСП ще гласуват за нея, тоест те ще са в рамките на досегашните си резултати.

Цветан Цветанов ще се опита да откъсне парчета от гербаджийската номенклатура. Мая Манолова има шанс да хване едно ляво-център настроение, но още не може да бъде сигурна в 4-те процента. Всъщност Слави Трифонов взема електорат на Мая Манолова, както и от Да България.

В конфигурацията, която се очертава за след изборите, независимо дали са предсрочни или редовни, много трудно ще се състави кабинет. Ако в парламента влязат ГЕРБ, БСП, Има такъв народ, ДПС, ДБ, Мая Манолова под въпрос, кой с кого ще направи коалиция? БСП, ДПС и Слави Трифонов? Възможно е впрочем да се състави кабинет „Всички срещу Борисов“, докато издържат. Румен Радев, изглежда залага на такъв кабинет.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg


image0 (9K)