Мирослав Боршош, ексшефът на НДК, ще е новият зам.-кмет на София?

петък, 07 май 2021, 10:00 ч.

Мирослав Боршош, ексшефът на НДК, ще е новият зам.-кмет на София?

Боршош определя себе си като доста амбициозен – става рано, за да работи, и ляга късно, за да свърши всичко, което си е наумил. Категоричен оптимист е – за него чашата постоянно е наполовина пълна.

Мирослав Боршош влиза в екипа на Йорданка Фандъкова като заместник-кмет по култура, образование и спорт, съобщи неофициално източник от столична община.

48-годишният културолог е бил фаворит сред обсъжданите имена за поста, овакантен преди дни от доц. д-р Тодор Чобанов. Кметът Фандъкова поиска оставката на своя заместник заради забавения проект с възстановяването на банята в Овча купел и скандала със спортната площадка в квартал Бояна, която бе подготвяна за дългосрочен наем, без да има допитване сред местните жители.

В края на март тази година, Боршош бе оправдан след дълга съдебна сага, започнала през 2017 г. , когато министър Лиляна Павлова го отстрани като директор на НДК. Той беше обвинен в нецелево изразходване на 3,5 милиона лева, отпуснати от бюджета във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки.

Боршош определи обвиненията си като „несъстоятелни и неаргументирани, базиращи се на анонимни доноси“ и заяви, че е горд с постигнатото, начело на културната институция.

През двете години, в който той ръководи НДК, действително там се появиха нови културни пространства и бяха осъществени успешни проекти – Национален център на книгата, Литературен клуб “Перото”, Театър „Азарян“, Международният София Филм Фест“.

Боршош е свързван с по-новата история на СДС, когато лидер на тази дясна формация е Надежда Михайлова.

Старт в политическата кариера му дава назначението в края на 1997 г. във Външно министерство -специалист в управление „Информация“. По онова време Надежда Михайлова (сега Нейнски) решава да събере екип от млади хора. За две години под крилото й Боршош израства в йерархията до експерт в кабинета на министър Михайлова. После става парламентарен секретар на министерството, но с напускането на Михайлова напуска и той. След като СДС губи изборите през 2001, Боршош се явява на други избори – за лидер на младежката организация на СДС, избран е и я ръководи до 2003.

Прекратява партийната си дейност, след като влиза в управлението на вестник „Новинар“ (2004) и се отдава на журналистика, пиар и продуцентство. С „Новинар“ и с поста главен редактор там се разделя през 2007 г., а през 2009 – и със сайта „Всеки ден“, където е съсобственик. Междувременно влиза в инициативния комитет, който издига Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г.
В следващите години компанията на Боршош „Артишок“ продуцира много хитови театрални моноспектакли, сред които на Камен Донев, Мариус Куркински, Мая Новоселска, Мариан Вълев.

Боршош чете лекции по арт мениджмънт, организира концерти, продуцира сериала „Недадените“ по БНТ, посветен на спасяването на българските евреи.
Три от три е равносметката в личния живот на Миро – има три дъщери от три жени.

Най-голямата Радина е от първия му брак с тв журналистката Искра Владимирова и е една от звездите на Народния театър. Средната – Матеа, е от втория брак на Боршош с журналистката Камелия Станчева. Лора е третата дъщеря, която е от връзката му с актрисата Лора Мутишева.

След бащинството и изкуството Боршош има и друга голяма страст – конете. Дядо му от Неврокоп бил кавалерист, но той самият сравнително късно се увлякъл по този спорт. И станал не само запален ездач и любител на конете, но и балкански шампион в дисциплината издръжливост. Тежка травма от падане при прескок го отдалечила от ездата за близо година, но не го отказала. Притежава три коня и твърди, че общуването с тях променя живота. Заради страстта си към ездата преди време създал и първия професионален сайт за коне у нас.

Боршош определя себе си като доста амбициозен – става рано, за да работи, и ляга късно, за да свърши всичко, което си е наумил. Категоричен оптимист е – за него чашата постоянно е наполовина пълна.

Книгата, концертът, изложбата, театърът са нещата, които могат да променят човека, смята Боршош.

От политиката е научил, че най-важното е да не забравяш кой си.

http://www.bnews.bg/


image0 (9K)