Митрополит Киприан кръсти бебенце на празнична служба в Казанлък

На 24 юни – Рождение на св. Йоан Кръстител. Св. Никита, еп. Ремесиански (Еньовден), Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“, Казанлък. В нея участваха свещенослужители от епархията и Архиерейският хор, с диригент Мария Колева.

„На Страшния Съд Божи ще стане ясно кой се е потрудил, за да придобие святост, а кой и сам е паднал в погибел, и там е увлякъл и мнозина други. Но има някои общи правила как трябва да живеем, за да не би да се окажем в този ден без отговор.

Преди всички трябва да придобиваме „любов, която е свръзка на съвършеството“ (Кол. 3:14). Нейните прояви в този свят са многообразни, но в сърцевината си тя има Божествен произход, защото „който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него“ (1 Йоан 4:16). Именно тази любов имал в себе си свети Йоан Предтеча.

Той разбирал своето предназначение в този свят и затова вдъхновено проповядвал за идването на Бог Слово, дръзновено възложил ръка на Сина Божи, мъченически приел кончина заради Него. Затова да му се помолим, да се застъпи за нас на Страшния Съд, да се окажем редом с него и с всички праведници, от века угодили на Нашия Господ Иисус Христос, на Когото, заедно с Отца и Светия дух, подобава слава, чест и поклонение, сега и винаги, и во веки веков. Амин.“, завърши словото си владиката.

В края на службата той извърши ритуала на тайнството Св. Кръщение, което беше прието от 10-месечната Йоана Иванова Гитева.

 

 


image0 (9K)