Митрополит Киприан носи лично от родния си Казанлък частица от Благодатния огън

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще донесе лично от родния си град Казанлък частица от съхранения от миналата година Благодатен огън.

Припомняме, че след решение на Светия синод, духовници от Българската православна църква не пътуваха до Йерусалим, за да пренесат в българските храмове от Благодатния огън, който слезе по-рано днес. Спестените от самолетния полет средства ще бъдат дарени за борбата с коронавируса.

Цяла година Благодатният огън се е пазил в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично“. В храма владиката бе придружаван от свещеноиконом Димитър Димов и архимандрит Димитрий Димитров. След транспортирането му до Стара Загора, огънят ще остане в параклиса „Св. ап. Карп“. Създадена е организация за раздаването му на свещенослужителите от храмовете в града.

В 23:30 часа е началото на Великденското (Пасхално) Богослужение в двора на Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. Точно в полунощ, митрополит Киприан ще поздрави миряните с Христовото Възкресение, след което ще бъде отслужена Божествена св. литургия.

За пореден път се призовава гражданите да останат по домовете си и да участват в службата чрез директното й излъчване в официалната страница на Старозагорска света митрополия в социалната мрежа Facebook, а тези, които са в храмовете да поддържат лична хигиена, да използват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.


image0 (9K)