Млада и красива българка влезе в мащабна корупционна схема за $2 млрд., цяла държава е на ръба на фалита

Българка в схема за източване на $ 2 млрд. издигна корупцията в Африка до нови висоти. Детелина Събева се призна за виновна пред съд в Ню Йорк за пране на пари в Мозамбик, съобщава 24chasa

Детелина Събева и двама нейни колеги банкери от голямата швейцарска банка “Креди Сюис” бяха арестувани в Лондон заради участие в измамна схема за $ 2 млрд., свързана с фирми в Мозамбик. Преди броени седмици 37-годишната Събева се призна за виновна в пране на пари пред съд в САЩ.
Чрез поредица от финансови трансакции между 2013 и 2016 г. били взети заеми за над $ 2 млрд., отпуснати на държавни фирми и гарантирани от правителството на Мозамбик. В хода на самите трансакции обвиняемите измамили инвеститори, някои от които граждани на САЩ. “Банкерите” създавали кухи морски проекти, използвайки ги, за да събират пари, чрез които да се обогатят, и “умишлено отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят поне $ 200 млн. рушвети на самите себе си, на служители на правителството на Мозамбик и на други лица”, гласи обвинението (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), внесено в Окръжния съд на Ню Йорк в Бруклин.
В измамата заедно с 37-годишната българка участвали 49-годишният Андрю Пиърс от Нова Зеландия и 44-годишният Сурджан Сингх, британски гражданин с индийски корени – и двамата бивши банкери от “Креди Сюис”.
Пиърс бил ръководител на Групата за глобално финансиране в банката, Събева била негова подчинена и вицепрезидент на отдела, а Сингх – директор в него. Тя си тръгва от банката през август 2013 г., Пиърс я последвал през септември. Сингх продължава да е управляващ директор до февруари 2017 г.
Схемата е подготвяна още през 2011 г., но започва през 2013 г. със сделка между бедната държава Мозамбик за заем от международни инвеститори с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита от пирати. Получатели на средствата са държавните дружества Ematum, ProIndicus и държавният фонд Mozambique Asset Management.
Според обвинението трите компании били само прикритие на схемата за обогатяване на заподозрените.
Най-голямо парче от схемата получава международната група със съмнителна репутация “Привинвест”, представяща се като “една от най-големите в света групи за строителство на морски кораби, подводници с двигатели на водород, суперяхти, офшорни конструкции и свързани с тях услуги”. Тя доставяла катери и оборудване за проектите в Мозамбик.
Изпълнителен директор на базираната в Абу Даби компания е ливанецът Жан Бустани. След като напускат банката “Креди Сюис” през 2013 г., Пиърс и Събева започват да работят именно за “Привинвест”.

Пред съда Събева заяви, че през 2013 г. нейният шеф Андрю Пиърс ѝ доверил, че взел подкуп от $ 1 млн. във връзка с кредит от $ 372 млн. за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от “Привинвест”. Според Събева Пиърс внесъл около $ 200 000 в сметката на българката.
“Съгласих се да приема и държа тези пари, въпреки че знаех, че са придобити от незаконна дейност”, заяви Събева.
Не е известно с колко точно са се облагодетелствали участниците в схемата, но в обвинението се казва, че поне $ 50 млн. са останали при тях. Цитирани са извлечения от банкови сметки на банка в Абу Даби, през които Пиърс получава $ 45 млн. и превежда суми също в милиони на Събева и Сингх.
И тримата били наясно как работи вътрешният контрол на “Креди Сюис”. Те прикривали информация за качеството на проектите в Мозамбик от работодателя си и макар банката да е знаела за съмнителната репутация на “Привинвест”, не предприела нищо, твърди обвинението.
Корумпираните служители не съобщавали в “Креди Сюис” коректно за какво отиват преводите – че са плащани рушвети на правителствени служители и банкери в Мозамбик, и дори размера на задълженията, датите на падежа по тях и способността и намерението на властите в Мапуто да ги погасяват.
Междувременно “Привинвест” получава от съучастниците си в Мозамбик държавни
поръчки с раздута стойност и без контрол върху изпълнението им.
За българката Детелина Събева е известно, че е родена през август 1981 г. До 2013 г. работи като вицепрезидент на поделението за глобални инвестиции на “Креди Сюис”.
Както беше споменато, 37-годишната банкерка напуска, за да работи в “Привинвест”. През март 2015 г. е назначена за директор на лондонската консултантска компания “Дискавъри кепитъл”, закрита година по-късно, през 2016 г.
Българката бе задържана на 3 януари в Лондон и пусната под гаранция от $ 2 млн. с право да пътува до Ню Йорк. На 20 май тя се яви доброволно в съда и призна за получени $ 200 000, макар да има свидетелства за преводи към нейна сметка в банка в ОАЕ през 2013 г. за около $ 2,2 млн.
Защитник на Събева в САЩ според “Блумбърг” е Майкъл Макгавърн. Той е от бостънската Ropes & Gray LLP от “тежката артилерия” на корпоративните адвокати
не само в САЩ, но и в света.
Българката не само успяла да ангажира толкова голямо име в адвокатските среди, но и е представлявана от един от тримата партньори в Ropes & Gray. Преди да се присъедини към кантората, в продължение на над 7 години Майкъл Макгавърн е федерален зам. главен прокурор в Южния район на Ню Йорк, като води успешно дела срещу две фамилии от Коза ностра.
Общо 8 души са обвинени от съда в Ню Йорк във връзка със схемата. Бившият директор на “Привинвест” Жан Бустани е единственият друг в ръцете на американското правосъдие. Бившите инвестиционни банкери Андрю Пиърс и Сурджан Сингх оспорват във Великобритания искането на САЩ да бъдат екстрадирани.
Друга ключова фигура в заговора е 63-годишният Мануел Чанг, финансов министър на Мозамбик от 2005 до 2015 г., който според американското обвинение е откраднал $ 12 млн. при измамата. Той бе арестуван на 30 декември м.г. на международното летище в Йоханесбург по нареждане на Интерпол и американско искане. През април южноафрикански съд постанови, че може да бъде предаден на САЩ или Мозамбик и остави правосъдният министър в Претория да избере. На 22 май южноафриканският министър предпочете Мозамбик. В родината си Чанг дори не е обвиняем, а само разследван и понеже все още е с депутатски имунитет, най-вероятно само ще бъде разпитан и освободен. Неправителствени организации се усъмниха дали той изобщо ще бъде съдебно преследван.
По данни на “Файненшъл таймс” в качеството си на финансов министър Мануел Чанг давал обещания за допускане на инвеститори до офшорни газови полета на Мозамбик. Размерът на заемите, гарантирани от Мозамбик, обаче бил частично скрит от Международния валутен фонд (МВФ) и чуждестранните донори на африканската страна.
Одитори установяват, че държавните компании платили свръхскъпо за оборудване и не успяват да открият къде са отишли $ 500 млн. от заемите, по които “Креди Сюис” консултирала инвеститорите. По-късно се оказало, че с рухването на проектите към края на 2015 г. и началото на 2016 г. Мозамбик не е в състояние да обслужва дълговете си, натрупани от измамната схема.
Те били продадени на инвеститори по целия свят, включително САЩ, чрез посредничеството на “Креди Сюис” и още една финансова група. Освен “Креди Сюис”, руската банка ВТБ също осигурявала финансиране на държавни компании в Мозамбик, отбелязва Ройтерс.
В Мозамбик избухва остра финансова криза. МВФ научава за скандала през 2016 г. и спира финансовата помощ. Последва рязко забавяне на икономиката и замразяване на инвестициите в добив на природен газ. В резултат националната валута се срина и страната изпадна в неплатежоспособност. След разкриването на мащабната схема “Трансперънси интернешънъл” определи Мозамбик за една от най-корумпираните държави в света – 158-а от 180 страни, т.е. между Узбекистан и Зимбабве. През октомври в страната ще има президентски и парламентарни избори и наблюдатели коментират, че никой не би искал преди вота да се разкрива евентуално участие и на други хора от управлението в престъпната схема.


image0 (9K)