„Мога да му кажа, че е ортак с Черепа“. Борисов отговори на Радев, че няма общо с Пеевски

Премиерът Бойко Борисов прекъсна първия редовен брифинг на Националния оперативен щаб за 2021 г.

Министър-председателят Бойко Борисов се включи в редовната пресконференция в четвъртък, на която здравните власти отчитат развитието на епидемията от COVID-19. Премиерът каза, че ДПС е подкрепяло само няколко пъти управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а той самият няма нищо общо с депутата от движението Делян Пеевски и не го е виждал от години.

Борисов прекъсна първата пресконференция за 2021 г. за развитието на епидемията от коронавирус в България, за да отговори на коментарите на президента Румен Радев, който в момента провежда консултации за определяне на дата за предстоящите парламентарни избори.

Преди ден държавният глава каза, че е логично партията на Пеевски (ДПС) да подкрепи ГЕРБ на президентските избори, защото двамата с Борисов са „ортаци в бизнеса и в политиката“. Радев каза също, че Борисов е „довереното лице“ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който поздрави ДПС по време на Националната им конференция преди месец.

Изказването на президента беше по повод публикуваната в понеделник декларация на ДПС, според която България се нуждае от „истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител“. Медиите съобщиха за тази декларация със заглавия, че „ДПС няма да подкрепи Радев за втори мандат“.

„Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента. Това е покупката на [американските изтребители] F-16, евроатлантическите закони и решения, които трябваше да приемем, Истанбулската конвенция… Толкоз! В нито едно друго нещо. Години сигурно не съм виждал [Пеевски]. Откъде накъде?!“, възмути се в четвъртък Борисов.

По думите му „ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател и етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе, особено с ДПС и с Ердоган заедно“.

Премиерът критикува Радев, че вкарва президента на друга държава във „вътрешно-махленски спор“.

„Аз мога да му кажа че е ортак с Черепа“, добави Борисов по адрес на държавния глава, имайки предвид недоказаните твърдения на управляващите и прокуратурата, че обвиняемият хазартен бос Васил Божков е повлиял на антиправителствените протести, които бяха подкрепени от Румен Радев.

Подобно на председателя на парламента Цвета Караянчева, премиерът също коментира, че Радев иска да отложи изборите и го попита кой го кара да прави това. Борисов се аргументира с факта, че президентът няколко пъти е обявил като дата за предстоящия вот 28 март, въпреки че данните за разпространението на COVID-19 са били по-лоши от настоящите.

„Сиреч, кой диктува на президента датата 28 март и кой сега му казва, виждайки социологическите изследвания, че ГЕРБ е първа политическа сила към момента, да ги […] отлага?“

Борисов повтори позицията на здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор Ангел Кунчев, че медиците няма как сега да предположат какви ще бъдат данните за разпространението на коронавируса към края на март.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)