Модерна STEM лаборатория откриха в СУ „Иван Вазов“ в Стара Загора

Ден преди да удари първият за новата учебна година звънец, в старозагорското СУ „Иван Вазов“ откриха модерна STEM лаборатория. Мотото на високотехнологичното място за учене и творене е „Зелени заедно раSTEM”. Лабораторията за природни науки ще стимулира учениците да развиват своето мислене и умения, чрез интересни практически занимания и колаборация между различните обучителни дисциплини.

„Реализирането на тази лаборатория е плод на дългогодишен труд. STEM събира в едно наука, технологии, инженерство и математика. През последните години се забелязва липсата на креативност в часовете, вярвам, че пътят, по който вървим сега е правилен. Така ще върнем онзи откривателски дух, движил човечеството напред. Благодарение на Националната програма за съвременна образователна среда, бързата реакция на доц. Юлиан Ананиев – декан на Медицинския факултет на Тракийския университет и методологичната подкрепа на Кузман Кузманов – тази лаборатория е факт. Тук децата ще правят опити и творят наука, преоткривайки я“, обърна се към гостите, учителите и учениците директорът на СУ „Иван Вазов“ Динко Цвятков. Той показа нагледен пример как от обикновен код в компютъра, благодарение на различни сфери на науката и технологиите, от 3Д принтера в ръцете на човек се появява реален предмет.

С изключително атрактивни опити бе представено нагледно предстоящото обучение на възпитаниците на „Иван Вазов“. Преподавателят по биология и химия Стилияна Казълова, с помощта на ученици, разкри няколко от тайнствата на науката. Презентация на целите, които си поставя екипа на училището с новата придобивка ,представи друг преподавател от школото – Нина Йорданова.

„Поздравявам ви сърдечно. Представянето на STEM центъра тук е нагледен пример за взаимовръзка между различните нива на наука, образование, институции. Обединението, което се вижда, е ключът към успеха на всяко едно начинание. Развитието на екипа и на училището заслужава адмирации. Сигурна съм, че ще имате още и нови постижения“, каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова.

Поздрав от разстояние към екипа на старозагорското училище отправиха още акад. Петър Кендеров и доц. Тони Чехларова от Българска академия на науките.

Високотехнологичният център в СУ „Иван Вазов“ е оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по физика, химия и биология. Той разполага с образователен софтуер, позволяващ на учителите да създават уроци, фокусиращи интереса на учениците.

На официалното откриване на лабораторията за наука присъстваха още  Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ на Община Стара Загора, Стоян Стоянов – зам. областен управител на Стара Загора, проф. Галя Кожухарова – Директор и председател на Съвета на ДИПКУ, Милена Йолдова – началник на РУО – Стара Загора, д-р Христина Клисурова и част от екипа на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“, учители и ученици.


image0 (9K)