Може ли финансови стимули да ускорят постигането на целите за рециклиране?

Необходимо е да се създадат по-сериозни стимули за разделно събиране на отпадъци в България, за да бъдат изпълнени целите на ЕС за 90% събираемост на PET опаковките. Това смята Христо Диков, оперативен директор на „Екопак България“ АД. Той даде пример с въвеждане на депозитна система и по-висока такса смет за големите замърсители.

Диков припомни в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, че 2022 г. е първата година, в която държавите членки на ЕС са длъжни да съберат поне 30% от PET опаковките.

„В „Екопак“ правим това вече десет години. Миналата година целта, която изпълнихме, е над 30%, така че нямаме притеснения по отношение на изпълнението на изискванията за тази година. За 2029 г. обаче целта е 90% и това реално е сериозно предизвикателство. .. Без финансов стимул на принципа с по-висока такса отговорност на замърсителя трудно ще се изпълни целта“, смята той. 

Още по темата

Гостът отбеляза, че само 20% от българите използват системата за разделно събиране по предназначение, а 60% заявяват че са готови да я използват.

„Нужен е анализ защо тези 60% не рециклират, след което да се адресират причините за това. Ние имаме огромни производствените мощности в рециклирането и сме една от страните с най-добра инфраструктура в Европа. Огромни мощности за рециклиране на пластмаса, имаме и 3 завода, които рециклират стъкло и 1 завод за рециклиране на хартия. Трябва само да положим усилия като общество“, смята той.

Според него едно от решенията е да се заложи по-висока такса смет за тези, които замърсяват повече и рециклират по-малко. С нея ще има икономически стимул за връщане на бутилките на принципа замърсителят плаща. „Говори се от години, че такса смет трябва да се плаща пропорционално, надяваме се скоро да има такава методология от общините. Всеки гражданин трябва да знае, че ако не рециклира, ще има по-висока такса“, каза Диков.

Друга важна крачка в постигането на цели за рециклиране е въвеждането на депозитната система най-вече в обектите за пазаруване. Диков обаче отбелязва, че за да се реализира депозитарната система, се изисква време и проучвания.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

https://www.investor.bg/….


image0 (9K)