Монако победи Борусия след голов трилър в Дортмунд

Монако победи Борусия Дортмунд с 3:2 като гост в първа четвъртфинална среща от Шампионската лига по футбол.
Двубоят беше игран днес, след като снощи беше отложен заради бомбен атентат срещу автобуса на домакините по пътя към стадион „Сигнал Идуна Парк“, при който пострада испанският бранител Марк Бартра.
Бартра днес беше опериран, а заменилият го в състава Свен Бендер беше с основна вина за втория гол на французите.
След равностойно начало гостите получиха право да изпълнят дузпа в 16-ата минута, след като Сократис Папастатопулос задържа с ръце Килиан Мбапе в наказателното поле и главният рефер Даниеле Орсато посочи бялата точка. Фабиньо стреля по тревата, но покрай дясната греда на Роман Бюрки.
Три минути по-късно Монако все пак поведе, макар и след съдийска грешка.
При контраатака Тома Льомар центрира остро от ляво към задната греда, откъдето Мбапе засече в мрежата. Попадението беше зачетено, въпреки че френският нападател беше поне метър в засада.
Германците се опитаха да отвърнат и след малко повече от половин час стигнаха до отлична възможност. Матиас Гинтер проби от дясно и пусна отличен пас по тревата към Шинджи Кагава, който, обаче, от 7-8 метра не намери целта.
Малко по-късно французите нанесоха втори удар. Андреа Раджи центрира от ляво към границата на малкото наказателно поле и Свен Бендер с плонж с глава засече в собствената си врата за 0:2.
Домакините започнаха активно след почивката и в 57-ата минута успяха да върнат един гол. Обамеянг с пета изведе Кагава зад защитата на съперника пред границата на малкия пеналт, японецът веднага отклони към непокрития Усман Дембеле и той на празна врата засече в мрежата за 1:2.
Борусия атакуваше, но рядко стигаше до изгодни ситуации.
Четвърт час преди края Монако пък беше близо до трети гол. Льомар изведе Радамел Фалкао в чиста позиция, колумбийският нападател премина край вратаря Бюрки, но не успя да насочи топката в опразнената врата, а стреля над целта.
В 79-ата минута гостите все пак поведоха с 3:1. Мбапе пресече лош пас на Лукаш Пишчек в централния кръг на терена, напредна сам в чиста позиция и с прецизен удар от 20-ина метра преодоля Бюрки.
Пет минути по-късно Борусия успя да намали пасива си. Резервата Нури Шахин от дясно намери в наказателното поле Кагава, който се измъкна двама защитници на гостите и отблизо вкара за 2:3.
В добавеното време Обамеянг можеше да изравни, но отблизо засече с глава над гредата добро центриране на Дембеле от дясно.


image0 (9K)