МОН ще връща учениците в клас на местен принцип

Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, предаде БНТ.

Обмисля се след 4 януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения. При него ще се преценява по области в кои училища и кои класове да се върнат в час. За учениците, на които в края на учебната година предстоят матури, образователният министър успокои, че не е проблем последните теми от учебните програми да отпаднат.

Националното външно оценяване за IV и X клас и следващата година ще е по желание. Остават задължителни обаче изпитите след VII и XII клас. С едно облекчение: „Следим темпото, с което средният учител разпределя и минава по учебните програми – не е проблем да бъдат изключени определен брой теми“, посочи Вълчев.

Взето е решение децата със специални образователни потребности да бъдат обгрижвани присъствено въпреки епидемията, поради което Центровете за образователна подкрепа ще бъдат отворени и няма да връщат нито едно дете. На някои места обаче решението още не се изпълнява.

„Първи в класните стаи ще се върнат децата от начален етап. Колкото са по-малки децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние. След това с приоритет са учениците от VII и XII клас“, обобщи Вълчев.

Темата дали всички деца в момента имат устройство, през което да са във виртуалната класна стая, образователният министър коментира така: „Факт е, че няма да вземем решение и да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, за да кажем, че сме осигурили този равен достъп. Въпреки това, през европейски проекти вече са дарени 18 000 компютъра. И има очакване още 107 000 да бъдат доставени. Дотогава много ученици обаче остават извън системата електронното образование.“

 


image0 (9K)