МОСВ ще отмени спорна заповед, отваряща врата за строителство в „Камчийски пясъци“

Част от плажа и горите в местността „Камчийски пясъци“

Спорната заповед за защитената зона „Камчия“, с която беше премахната забраната за строежи в местността „Камчийски пясъци“, ще бъде отменена. Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в петък вечерта. Процедурата по издаването на заповедта ще бъде възобновена.

През януари природозащитниците от „Зелени закони“ съобщиха, че забраната за строежи в защитената зона „Камчия“, включваща и частните имоти в „Камчийски пясъци“, е отпаднала от заповед на екоминистерството. Първоначалният ѝ проект, публикуван на сайта на МОСВ още през април 2020 г., включва такава забрана, но в обнародваната миналия месец в Държавен вестник заповед тя липсва.

Това провокира опасенията на природозащитни организации, че се подготвя застрояването на местността. Те организираха протест на 10 февруари 2021 г.

Екоминистърът Емил Димитров нареди вътрешна проверка за това как е била проведена процедурата по издаване на заповедта за защитената зона „Камчия“.

В съобщението на екоминистерството от петък вечерта се посочва, че при проверката е установен „технически проблем“, заради който проектът на заповедта е публикуван за обществено обсъждане два пъти – веднъж с линкове към правилния проект на заповед, а втори път – към „стари, архивни файлове от предишни обществени обсъждания през 2014“.

В прессъобщението се посочва, че некоректната информация е отстранена в първите дни от общественото обсъждане и становищата на организации и граждани са били изпращани за „коректния“ проект на заповедта и са взети предвид за изготвянето на окончателния вариант. Не става ясно как се е стигнало до обнародването в Държавен вестник на друга заповед.

Простираща се на площ от над 4000 декара, местността „Камчийски пясъци“ включва най-големият комплекс от дюни в България, при това – съчетан с гори. Именно заради уникалното си значение за биоразнообразието, тази местност се води защитена и беше включена заедно с резерват „Камчия“ в Европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)