Москва си присвои спасяването на българските евреи

Руското външно министерство блесна с впечатляващо неточен прочит на историята на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Вчера говорителката на Сергей Лавров Мария Захарова коментира поредното оскверняване на Паметника на съветската армия в София, на който преди няколко дни се появи надпис „100 години ционистка окупация“. Захарова призова българските власти да вземат мерки срещу честите осквернявания на известния като МОЧА монумент, а след това блесна с „впечатляващи исторически познания“.

[ad id=“255238″]

„Вандалите (не мога да ги нарека другояче) атакуваха паметника буквално преди седмица, но този път надминаха себе си, пишейки надписи с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично в светлината на това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите войни успяхме да предотвратим депортацията на евреите от България и по този начин да спасим около 50 000 души от неминуема гибел“, каза Захарова в коментар на посегателството.

Историята на спасяването на българските евреи обаче няма нищо общо с разказа на говорителката на руското външно министерство.

Спасяването на сънародниците ни от лагерите на смъртта е политически акт, масово подкрепен от народа на България. Целият процес си е от начало докрай „българска работа“. В защита на евреите са проведени протести, а решаващи се оказват решителните действия на парламентаристи и общественици, които оказват оказват отпор на Хитлеристка Германия срещу изпращането на българските евреи в лагерите на смъртта.

[ad id=“225664″]

Сред най-изявените активисти за спасяване на евреите в България са депутатът Димитър Пешев, Българската православна църква, а депортацията е отменена с личната намеса на Цар Борис III.

Това се случва в дните 9 и 10 март 1943 година, когато Червената армия все още е много далеч от българските земи и за неин принос в това дело е несериозно да се говори.

Източник:offnews.bg


image0 (9K)