„Мрачен ден за Съединените щати“. Херо Мустафа заклейми нахлуването в Конгреса

Американският посланик в София Херо Мустафа

Нахлуването на привърженици на американския президент Доналд Тръмп в сградата на Конгреса на САЩ в сряда е „насилствен опит“ за подкопаване на демократични процес в страната. Това заявява американският посланик в България Херо Мустафа в свое изявление, с което заклеймява сцените на насилие във Вашингтон отпреди два дни.

„Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирния преход във властта посредством честни избори. Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати“, заявява ръководителката на американската дипломатическа мисия в София.

Мустафа подчертава важността да се отстояват свободата на словото и правото на сдружение и мирни протести като „ключов принцип на демократично изразяване“, но определя случилото се в Капитолия като „погрешно“.

„Нашите законодатели се върнаха веднага на работа и потвърдиха резултатите от демократичните ни избори. Президентът [Доналд] Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент [Джо] Байдън. Демокрацията надделя“, добавя дипломатът.

Мустафа изразява увереност, че „Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация“ и допълва, че хората, които вярват в тези принципи на държавно управление, трябва винаги да ги ценят и защитават.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)