България

Мрачна прогноза за времето през уикенда

Времето над страната ще бъде предимно облачно и мъгливо, главно в Югозападна България с превалявания от дъжд. Това съобщи за „Фокус“ Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Източна България ще духа умерен югоизточен вятър. В нощните и сутрешните часове в западната част на Дунавската равнина, където температурите ще са между минус 2° и 1°, ще има условия за поледици. В останалата част от страната минималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по морския бряг до 10°-11°. Максималните ще са между 8° и 13°, отново по-ниски в западната част на Дунавската равнина – между 3° и 6°.

Атмосферното налягане бавно ще се повишава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа умерен изток-югоизточен вятър, преди обяд по южното крайбрежие – слаб от северозапад. Максималните температури ще бъдат 12°-13°, приблизително колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно, по високите части и мъгливо. Главно в Рило-Родопската област ще има валежи от дъжд, над 1700-1800 метра от сняг. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 6°, на 2000 метра – около 1°.

В неделя и понеделник вятърът ще бъде от изток, през втория ден за кратко – от североизток, в Дунавската равнина и източните райони ще бъде предимно умерен. В неделя на места отново, главно в южната половина от страната, ще превали слаб дъжд.

В понеделник и вторник от югозапад на североизток ще премине атмосферно смущение. Валежите ще се усилят, ще са в много райони; има повишена вероятност в западната половина от страната да са значителни по количество. От североизток за кратко ще нахлуе малко по-студен въздух и през нощта срещу вторник, главно на места в Предбалкана, дъждът ще се примеси със сняг.

Във вторник от югозапад валежите ще започнат да спират, по-съществени количества са възможни в североизточните райони от страната.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

От днес: Билетите по някои линии на БДЖ скачат с 20%

Разходите на дружеството драстично са се увеличили...

36 минути ago

Валежите се завръщат в сряда

Днес температурите ще са от 21 до 27 градуса...

50 минути ago

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение, съобщиха за ЗАРАТА Две…

един час ago

„Лудия човек“ с резачката. Какво се случва с Аржентина след избора на Хавиер Милей

Той е на власт от 5 месеца и се опитва да овладее гонеща 300% инфлация…

един час ago

От „Мама и Аз“ питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"...

един час ago
image0 (9K)