МС има 7 дни да внесе законите за Плана за възстановяване

Парламентът прие решение за задължаване на МС в срок от седем дни да внесе в Народното събрание всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, във връзка с подаване към ЕК на искане за второ плащане към края на годината.

Още по темата

25 окт 2022 15:38

3

Искането за това дойде от ГЕРБ.

„С тези 22 закона ни бяха проглушени ушите колко е важно да бъдат приети. Първото, което искаме да проверим, е дали тези 22 закона наистина са готови, дали предишното правителство ги е подготвило, до каква степен служебното правителство ги възприета и да видим просто какво е станало, предишното правителство свършило ли си е работата, която каза, че е свършило още тогава“, мотивира искането Радомир Чолаков.

Според него, ако има критични закони, Чолаков е категоричен, че те трябва да бъдат широко обсъдени в зала, за да не се увредят наистина интересите на българските граждани.

„Но искаме да знаем дали са подготвени и какво пише в тях“, каза още той.

От ГЕРБ обвиниха ПП, че са променили Плана и това е довело до забавяне на плащанията. Освен това в частта за енергетиката са вкарали лобистки интереси.

Николай Денков от ПП коментира, че очевидно тази седмица ПП ще е виновна за всичко.

„Този план е за икономиката на България и ако някой си представя енергетиката като пушещи комини, значи не знае какво е енергетика“, отсече той.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че преди година и половина тогавашния вицепремиер Томислав Дончев е оставил Плана на 99% готов.

„Още през април 2021 г. Беше готов и какво стана оттогава досега? Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката и заради това ще се забави Планът – заради неща, които бяха вкарани единствено заради лобистки интереси за батериите“ обвини той.

„От София до Пловдив ще наредим тирове с батерии. Физически тези батерии не могат да се накамарят в подстанциите на ЕСО. Физическото място е едва за една шеста от тези батерии. Целта е да ги купим и някой да вземе комисионна от тази работа“, посочи Добрев.

Според него тези батерии не били нужни на българската икономика. Добрев призова да се прехвърлят пари към енергийна ефективност и да се намалят средствата за батерии.

Жечо Станков от ГЕРБ посочи, че служебният финансов министър Росица Велкова е казала с прости думи, че пари за инвестиции няма.

„А няма, защото те идват от европрограмите и от Плана. В последната година и половина програмите не бяха отворени. Премахнахте санирането на еднофамилните къщи и инвестирате парите в батерии. Добре, че оставихте панелите на покривите, но това е като да си вземеш булка , която има воал, но няма рокля“, каза той.

Председателят на НС Вежди Рашидов подхвърли шегата „ Далечният изток, Близкият изток и „Марица изток“ – това са трите кризисни точки на света“ и призова дебатът за енергетиката да е отделен.

Според Томислав Дончев в Плана има безспорно лоши проекти, но като технология той може да бъде променен.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)