Политика

Муравей Радев: Очаквах дълго време Иван Костов да проговори за прословутите милиарди от приватизацията

Бившият финансов министър в правителството на Иван Костов Муравей Радев коментира в студиото на бТВ Бюджет 2019. Той го определи като „щедър, но добре балансиран“ и добави: „6 милиарда повече от т.г. , почти нулев дефицит, без да увеличаваш данъците – това си е голям плюс.“

Няма да изброявам всичко, за което ще бъдат разпределени тези средства, защото няма да ни стигне цял ден, продължи Муравей Радев. „Дефицитът е почти нулев и няма увеличение на данъците, което говори за едно добре балансиране и е голям плюс. Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. БВП също расте. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре разписани за разлика от друг път. В разходните части има цели, което никога не съм виждал досега. Мога да дам за пример безработицата. Там са отпуснати 73 млн. лева за обучение на безработни, като в края на годината трябва да има 12 000 обучени безработни, които да се влеят в трудовия пазар. Това е една стъпка към провеждането на реформи. Има и минуси, за които бизнесът е прав да протестира“, посочи финансистът.

„Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. БВП също расте. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре

„Тези три дни болничен – не е работа на бизнеса да ги плаща, освен това му слагат квоти за назначение на хора с увреждания – на 50 души персонал, двама души квота и като не ги назначиш плащаш глоба 1/3 от минималната работна заплата. Тук уловката е, че не можеш да ги освободиш, ако те не искат да си ходя. Кой ще издържа някой, който не му върши работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки бизнесмен ще си плаща този „скрит” нов данък”, коментира финансистът.

Помолен да даде мнение и за алтернативния бюджет на БСП, той каза: „Пустият мерак на БСП не увяхва. Много ми е смешно, че опозицията прави алтернативен бюджет и говори за повече държава в икономиката. Това е недопустимо“, категоричен е Радев.

Той отговори и на въпрос за приватизацията в България. „Ако искате точен преглед на приватизацията в България, прочетете анализа на Иван Костов, аз очаквах дълго време той да проговори на тази тема, той публикува два анализа, в които се казва всичко за приватизацията и за тези прословути милиарди, които били откраднати, пък ги нямало. Който прочете тези анализи, ще си отговори на много въпроси“, посочи Радев.

Източник: www.faktor.bg

Иван Дарийков

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

32 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

33 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

38 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

41 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

60 минути ago
image0 (9K)