Мутафчийски ядосан: По морето има повече софийски коли, отколкото местни!

„Заради борбата с коронавируса се налагат непопулярни решения – особено в нашия регион и включително в България. Беше наложено затваряне на София“, това заяви шефът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той припомни, че в Сърбия, Гърция и Северна Македония са въведени непопулярни и тежки мерки за населението – забрана за излизане навън. „Политиците там се вслушаха в гласа на експертите – гласа на разума. Ние благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство вчера“, заяви шефът на ВМА.

Той коментира и пратката от Китай, която пристигна нощес в България:

„С напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват с всеки изминал ден. Това е в цял свят. България също не е пощадена от това явление“.

„Заразяването остава във висок процент“, допълни шефът на ВМА, който по-рано днес заяви, че заразените у нас вече са 825, а починалите 40.

По българското Черноморие в някои малки населени места има повече софийски коли, отколкото в София. Заради това се взе това тежко решение. Имаме сигнали, че има струпване на хора и в Банско. Нещата, които се случват са реални и те са опасни. Повечето разчитахме на вербално послание, но явно те не се случват. 99,9% от гражданите на България напълно осъзнават какво се случва и съдействат със своето отговорно поведение. Но една малка част водят нещата към провал. Не можеше да стоим безучастни към тези деструктивни действия“, категоричен бе ген. Мутафчийски.

„София не се поставя под карантина по примера на Банско, а се поставя под ограничение по примера на двата квартала, които са в София. Защото ограничението не е съвсем ограничено, а е канализирано в определени часов“, категорично обясни ген. Мутафчийски.

Той бе категоричен, че опитите да бъдат организирани в мрежата някакви протести в софийските циганските квартали попадат под универсалната забрана на извънредното положение, която не позволява събирането на повече от двама души на едно място


image0 (9K)