„Мутри, вън“ или „мутри, вътре“? Рашков и Демерджиев влязоха в задочен конфликт

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков влезе в четвъртък в задочен конфликт със служебния си наследник Иван Демерджиев. Повод за размяната на реплики между двамата пред медиите станаха няколко уволнения на висши служители на МВР в първите дни на служебното правителство.

„Стоим ли на позицията „мутри, вън“ или ще променяме тази позиция в „мутри, вътре“, попита Рашков пред бТВ по повод смените на досегашните ръководители на „Национална полиция“ и „Гранична полиция“.

„Причините са изцяло професионални, преценка на възможностите те да бъдат полезни в конкретната ситуация. Всеки, който ме познава, знае, че никой не може да влияе на решенията ми. Дошъл съм в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде“, каза по-късно в четвъртък Демерджиев пред журналисти.

При встъпването си в длъжност като служебен вътрешен министър той декларира, че няма да прави чистка в МВР, а ще уволнява само хора, с които не може да работи.

„Аз имах самочувствието, че съм в отбора на тези, които се бореха за това ГЕРБ и ДПС да не са във властта – нещо, което беше призив, лозунг на площада още през 2020 г. И се питам с тези кадрови промени в момента какво се цели – да се върнем във времето на управлението на МВР по времето на Борисов ли“, попита по този повод Рашков.

По думите му сменените ръководители в националната полиция са разкрили поне две корупционни схеми – с фалшифициране на електронни фишове и с нарушения при регистрацията на коли.

Бившият министър напомни и че МВР е постигнало добри резултати при борбата срещу купуването и продаването на гласове през миналата година. Новият министър Демерджиев също посочва това като свой приоритет, добавяйки, че сега полицията ще се опита да стигне до организаторите на купения вот.

„Ако Бойко Рашков има желание да сподели факти, винаги е добре дошъл в кабинета ми“, каза служебният министър пред бТВ.

И добави, че екипът, разследвал изборни престъпления по времето на бившия вътрешен министър, все още работи в МВР и никой от него не е уволняван. По думите му смененото ръководство на националната полиция било назначено след последните парламентарни избори – през януари. А рокадите в граничната полиция са се наложили заради изоставане на страната в подготовката за влизане в Шенген.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)