Мъртва кожа – какви са причините?

Какво представлява мъртвата кожа?

Мъртвата кожа се състои от мъртвите кожни клетки, които тялото винаги отделя и замества с нови клетки. Тялото отделя между 30 000 и 40 000 кожни клетки на ден. Нормалният клетъчен оборот се осъществява на всеки 30 дни.

Този процес на десквамация (естественият процес на формиране, зреене и излющване на кожните клетки) включва производството на нови кожни клетки и отстраняване на мъртвите кожни клетки. Понякога обаче мъртвите кожни клетки не се отделят нормално. Когато това се случи, те могат да се натрупат и да изглеждат като потъмняла, ронлива кожа.

Какви са симптомите на мъртва кожа?

Мъртвите кожни клетки съставляват най-горните 18 до 23 слоя на кожата. Когато тези мъртви кожни клетки не се отлепят както трябва, това може да предизвика оплаквания като тъмна, суха кожа. Други симптоми включват:

  • Лющеща се кожа;
  • Сърбеж;
  • Дебела, груба кожа;
  • Матова кожа;
  • Акне

Какви са причините за мъртвата кожа?

По време на нормалния процес на десквамация, нови кожни клетки се произвеждат дълбоко в слоя на епидермиса на кожата и след това се издигат до повърхността. Тези нови клетки изтласкват мъртвите клетки, което ги кара да се отделят и да бъдат заменени с нова кожа. Когато този процес се забави или прекъсне, мъртвите кожни клетки се натрупват по повърхността на кожата.

Възраст

С напредване на възрастта слоят на епидермиса изтънява и скоростта на обновяване на клетките на кожата се забавя. Това е по-изразено при жените и се наблюдава по лицето и шията. Бебетата и малките деца имат свеж вид, тъй като скоростта на тяхната обмяна на клетките е бърза, това е така, защото те растат бързо и степента на клетъчен оборот при тях е около два пъти по-голяма от тази при възрастните. Всъщност повечето възрастни над 65 години имат поне едно кожно заболяване.

Рутинна процедура за почистване на кожата

Редовното почистване на кожата помага да се премахнат мъртвите кожни клетки, които са готови да бъдат отлющени. Ако бъде пропуснато измиването на лицето няколко поредни нощи, това може да доведе до натрупване на мъртви кожни клетки и излишни мазнини. Това може да доведе до поява на акне и потъмняване на кожата.

Излагане на слънце

Излагането на слънце ускорява стареенето на кожата и клетъчната смърт. С течение на времето това увреждане на кожата може да доведе до натрупване на мъртви кожни клетки на повърхността на кожата. Увреждането от слънцето също води до преждевременни признаци на стареене като бръчки, старчески петна и отпусната кожа.

Дехидратация

При дехидратиратация кожата не може да се задържи на влагата, от която се нуждае. Това води до суха кожа, която може да причини сърбеж и раздразнение.

Основни състояния, които засягат кожата

Ако натрупването на мъртви кожни клетки се влоши трябва да бъде потърсена лекарска помощ, тъй като това може да е симптом на основно състояние, което засяга кожата.

Екземата е възпалително кожно заболяване, което причинява червени, сърбящи обриви по тялото. Известна още като атопичен дерматит, екземата е по-често срещана при деца и се смята, че е причинена от комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.

Псориазисът е автоимунно състояние, което причинява дебели петна от мъртви кожни клетки. Може също да бъдат забелязани лезии и зачервяване, които предизвикват дразнене. Въпреки че псориазисът не може да бъде излекуван напълно, той може да се бъде добре контролиран.

Библиография:
Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Characteristics of the Aging Skin
American Academy of Dermatology Association. Wrinkles and other signs of sun-damaged skin can be treated
Rodan K, Fields K, Majewski G, Falla T. Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare

Източник: https://www.puls.bg/…… …….


image0 (9K)