„Мъртви души“. Вътрешният министър сезира прокуратурата заради парите за украински бежанци при кабинета „Петков“

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в понеделник е внесъл сигнал в прокуратурата, свързан с помощите за украинските бежанци.

Пред журналисти в парламента той каза, че докато е ръководел Националния оперативен щаб е направило впечатление обстоятелството, че за период от 5 месеца предходния редовен кабинет са похарчени 150 млн. лв., а за същия период служебният дал 43 млн. лв.

Последното редовно правителство беше това на „Продължаваме промяната“, оглавявано от Кирил Петков. Демерджиев отбеляза, че в началото на започването на изплащане на помощи за бежанците през март 2022 г. за това отговаряше именно редовният кабинет и дори имаше вицепремиер, ресорен за тази дейност. Това беше Калина Константинова.

Министърът обаче не коментира факта, че тогава в България пристигнаха много повече украинци, бягащи от войната, която Русия започна, отколкото при управлението на служебния кабинет.

По думите на Демерджиев подозренията предизвикали проверка, която е извършена в Министерството на туризма, правило плащанията.

„Най-вероятно са финансирани „мъртви души“ – хора, които само по документи са били настанявани в хотели. Целта е да се придобият средства, но за какво се влагат на този етап не мога да кажа“, уточни той.

Освен това, по думите му, над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 дружества.

„Това най-малкото е странно и поражда много въпроси. Ще направим необходимото да се отговори на тези въпроси“, добави министърът.

Той съобщи още, че наред с това над 93 млн. лв. са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на подпомогнатите лица.

Според него са констатирани редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, „които са създавали опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес“.

Демерджиев изрази очакване прокуратурата да разгледа сигнала заедно с всички останали сигнали, които държавното обвинение получава.

„Мъртви души“ няма и не е имало“

Малко по-късно Калина Константинова отговори на обвиненията с публикация във Фейсбук с думите, че са „абсолютно несъстоятелни“.

Тя отбеляза, че мащабът на бежанската вълна е бил „непредвидим и невиждан за модерната българската история“, че „нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци“ и че „всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея“.

„Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна“, допълни тя.

Константинова припомни, че програмата започна с 40 лв. на ден в зимния период, а през пролетта когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. „Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди“, написа още бившият вицепремиер.

Тя беше категорична, че „мъртви души“ няма и не е имало“ и че е имало синхронизиране на системите на МВР и Министерството на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания.

„Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители“, призова Константинова.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Arhiv

Recent Posts

Франция атакува драг кралицата, която ще носи Олимпийския огън

Минима Гесте била жертва на хомофобски и трансфобски обиди...

20 минути ago

Добре е 3 дни на плодове и зеленчуци след великденската трапеза

Избягвайте бялото брашно, захарта, газираното, съветва проф. Байкова...

29 минути ago

Почина журналистът и писател Николай Нинов

Поклонението е на 10 май...

35 минути ago

Домашно насилие: Жена прободе с ръжен мъжа си

43-годишната нападателка е задържана...

42 минути ago
image0 (9K)