Мъск намеква, че ще предложи по-ниска цена за Twitter

Мъск намеква, че ще предложи по-ниска цена за Twitter

Снимка: Bloomberg LP

Технологичният милиардер Илон Мъск намекна, че може да се опита да намали цената за сделката за придобиването на Twitter. Сделка на по-ниска цена „не е изключена“, каза Мъск във видеоинтервю за конференция в понеделник. Акциите на Twitter завършиха деня със спад от малко над 8% на ниво от 37,38 долара. Това е далеч от онези 54,20 долара на акция, които ръководителят на производителя на електрически автомобили Tesla обеща преди това на акционерите на Twitter.

В петък изненадващо Мъск обяви, че сделката за закупуване на Twitter е „временно спряна“ и така предизвика срив в стойността на акциите. Той искал да изчака изчисленията да покажат, че акаунтите, които не са подкрепени от реални потребители, всъщност представляват по-малко от пет процента. Все още не е ясно дали Мъск изобщо може законно да прекрати споразумението си с борда на директорите на Twitter.

„Колкото повече въпроси задавам, толкова повече се притеснявам“, каза Мъск по време на участието си в конференцията. Той предполага, че фалшивите профили представляват поне една пета от всички акаунти в Twitter, но не даде никакви доказателства за това. Мъск е отказал да направи задълбочен преглед на счетоводните документи на Twitter преди сделката за поглъщане.

Още по темата

По-рано главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал се опита в поредица от туитове да обясни методологията на услугата за оценка на броя на акаунтите със спам и ботове. Той също така написа, че е трудно да се направят подобни оценки извън компанията. Мъск отвърна с емотиконка и попита, наред с други неща, дали Twitter е опитал просто да се свърже с потребителите с подозрително изглеждащи акаунти.

Експертите веднага осмяха тази идея. Twitter посочва цифрата от 229 милиона потребители дневно, до които услугата може да достигне със своята реклама. Фалшивите акаунти, идентифицирани от Twitter, вече са извадени от тази цифра.

По време на конференцията Мъск заяви, че от негова гледна точка значително по-голям дял на акаунти на ботове, отколкото се съобщава официално, би представлявал сериозна заблуда. Според него очакваният дял на акаунтите с ботове е 20% или повече. Споразумението с Twitter предвижда, че преговарящите страни могат да се оттеглят от сделката в случай на големи отклонения.

Още по темата

Не е ясно обаче дали изключително неточните данни за акаунтите в Twitter ще бъдат приети от съда като достатъчно основание за разваляне на сделката в случай на спор между Мъск и Twitter. Споразумението предвижда неустойка от по 1 млрд. долара, ако някоя от страните се откаже от трансакцията.

Дискусията за фалшивите акаунти е тактика за отклоняване на вниманието от страна на Мъск, подозира анализаторът на Wedbusch Дан Айвс. Той смята, че вероятността сделката да се осъществи е по-малка от 50%. „Бордът на директорите на Twitter е в трудна ситуация“, твърди Айвс, цитиран от DPA.

Ако сделката се провали, Мъск може да бъде задължен да плати обезщетение в размер на 1  млрд. долара. Но последиците за Twitter вероятно ще бъдат много по-сериозни предполага Айвс. „Цената на акциите вероятно ще спадне под 30 долара“, казва анализаторът.

Мъск говори на конференция, организирана от подкаста „All-In“, ръководен от Чамат Палихапития, Джейсън Калаканис, Дейвид Сакс и Дейвид Фридбърг. Събитието, входът за което струваше 7500 долара на човек, беше разпродадено, а организаторите заявиха, че на журналисти е било забранено да присъстват, предава Bloomberg. Мъск се е включил на събитието в Маями чрез видеоконферентна връзка.

50-годишният милиардер започна да купува акции на Twitter през януари и на 4 април оповести дял от 9,2% в компанията. На 25 април управителният съвет на Twitter прие офертата на Мъск на стойност 44 млрд. долара за закупуване на компанията и свалянето ѝ борсата, но до приключването на сделката остават месеци, а акциите на Twitter се търгуват далеч под цената на офертата. А сделката все още зависи от наличието на достатъчно акционери, които искат да му прехвърлят акциите си. Досега Twitter и Мъск искаха да завършат поглъщането до края на годината.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)