Мюсюлманите в България отново почетоха жертвите на Възродителния процес разделени

Два митинга по един и същ повод. На единия митинг-поклонение се бяха събрали хората на ДПС, а на другия – на ДОСТ.

Не се сбъднаха предварителните очаквания, че ДОСТ са загубили политическо влияние в смесените райони. Стотици техни привърженици без предварителна организация се събраха на Тюркян чешма, край село Могиляне, където през декември 1984 г. падат един от първите жертви на насилствената смяна на имената.

При привържениците на Местан нямаше партийни знамена и символи, за да не се опорочава възпоменанието, а хората на ДПС отново превърнаха поклонението в пиарска кампания и демонстрация на партийни мускули.

Днес се проведоха два митинга – на ДПС и политическото лицемерие и на ДОСТ и на човешкото достойнство и чест, и искрената почит пред саможертвата на героите от съпротивата срещу комунистическия режим, сред които е и 17-месечната Тюркян, обяви Лютви Местан. Според него на единия митинг хора са дошли със сърцата си, а на другия с платени автобуси и организирани от Централата и Сараите.

Колко са реалните привърженици на ДПС се видя на митинга в Момчилград. Там бяха останали само партийците на Доган, а платените автобуси вече си бяха тръгнали към далечните краища на България, защото пиарската кампания беше планирана, за пред медиите на Тюркиян чешма.

В Момчилград хората на ДОСТ бяха в пъти повече.

Наричам с основание ДПС партия на политическото лицемерие, защото през тази година чрез общинските си съветници в Лозница и Велинград те подкрепиха издигането на паметници на най-мракобесните членове на ЦК на БКП – ген. Семерджиев и Пенчо Кубадински. Партията, която гради паметници на възродителите, няма право да си присвоява тези дати, напомнящи за героичната саможертва на турци и мюсюлмани, заяви Местан на поклонението в Момчилград.

Той припомни, че по време на кървавите събития в Момчилградско и Кирковско, именно ген. Семерджиев издава нареждане армията да бъде извадена, за да спре бунтовете на недоволните от преименуването турци и мюсюлмани.


image0 (9K)