Община Стара Загора набира кандидати за лични асистенти

Нова почасова работа предоставя Община Стара Загора за лични и социални асистенти на деца и възрастни с увреждания. Проектът „Заедно за независим живот“ е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020“ и е на стойност 499 937, 41 лева. Предвидено е обучение за кандидатите, които не са преминали такова по други програми.

Документите на кандидатите ще се приемат в сградата на общината от 7 до 18 ноември включително. Формуляри могат да се изтеглят от сайта на Общината.

Личният асистент ще предоставя помощ за поддържане на лична хигиена, при хранене, рехабилитационни или други специализирани услуги в дома на потребителя, вземане на лекарства. Ще придружава лицето до учебно заведение или болница.

Услугата „социален асистент“ предлага на човека с увреждане помощ при социални контакти, посещения на кино, театър, изложби, писане на писма и заявления и подаването им до съответните институции.

За двете позиции могат да кандидатстват лица, които не са пенсионери. Търсят се безработни  и трудовозаети лица – наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд. Молби могат да подават и студенти или лица в трудоспособна възраст, придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране. За обявените позиции могат да кандидатстват и родители на деца с увреждания.

Асистентите ще бъдат назначени на трудов договор на 4-часов работен ден, като възнаграждението е почасово  на база минимална работна заплата за страната.

Кандидатите ще се обучават в група по разработена програма, като всеки, преминал курса ще получи удостоверение. Всички назначени асистенти ще бъдат включени и в поддържащо обучение и наблюдение.

Подборът на асистентите ще се проведе на два етапа – допуск по документи и интервю. Всеки кандидат ще бъде оценен от комисия по утвърдени критерии.

Услугата ще се предоставя в продължение на 18 месеца.

По проекта подават заявления лица с трайни увреждания, които имат нужда от асистент. 

Това са: лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ; лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане без чужда помощ; деца ма възраст до 16 г. с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 г. с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, които се нуждаят от обслужване.

На подалите заявления, хора с увреждания, ще се извърши оценка на потребностите и след това ще се формира индивидуален бюджет за ползване на услугата. Индивидуалните оценки ще се извършват в дома на хората с увреждания. Ще се извърши подбор на най-нуждаещите се потребители.

В заявлението за ползване на асистент се дава възможност за избор на лицето, което ще го обслужва. Ако кандидатът не е посочил предпочитание за лице, след извършване на оценка на потребностите ще му бъде предложен асистент.

Мая Матева

Recent Posts

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

15 минути ago

Гергьовден е – един от най-големите църковни празници

Тази година той съвпада с втория ден на Великден...

23 минути ago

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

10 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

10 часа ago
image0 (9K)