„Навални взе инициативата, а Кремъл е в защита“. Какво идва след протестите в Русия

Служители на силите за сигурност задържат протестираща по време на демонстрациите в Русия Photo: Maxim Shemetov (Reuters)

„Путин е крадец!“

Това скандираха граждани из цяла Русия на 23 януари. Протести се проведоха от Влидивосток в Далечния Изток до Калининград на Балтийско море. Навсякъде полицията посрещна демонстрантите със сила. С това сблъсъкът на Алексей Навални с Кремъл навлезе в нова фаза.

Толкова масови протести в Русия имаше за последно през март 2017 г., след като отново Навални публикува видео за предполагаема корупция на тогавашния премиер Дмитрий Медведев. Сега катализаторът беше видео за предполагаемото богатство на самия президент Владимир Путин.

Протестите бяха под призива „Свобода за Навални“, който беше арестуван на 17 януари, веднага след като кацна в Москва с полет от Германия. Според анализатори разследването „Дворец за Путин“, в комбинация с гнева от неговото арестуване, може да промени политическите баланси в Русия.


Полицията изблъсква демонстранти в Москва.

„Протестиращите излизат по две причини, но те се преплитат. Навални се превръща в символ на борбата срещу корупцията“, казва политическият анализатор Абас Галямов пред Радио Свободна Европа.

Навални се върна в Русия на 17 януари от Германия, където се възстановяваше в продължение на месеци от отравянето с нервнопаралитично вещество, за което той обвинява Путин. Опозиционерът очевидно разчита на достатъчно народна подкрепа, за да избегне дълга присъда в затвора, с която го заплашват властите. В същото време той предизвиква все по-сериозно властта на Путин.

Ден след завръщането и ареста, Навални беше изпратен в затвора за месец по обвинение в нарушаване на условията по предишна условна присъда, което може да му донесе 3 години и половина зад решетките. Преди да бъде отведен, той призова руснаците да излязат на улиците и да покажат солидарността си с него.

На следващия ден беше публикувано видео, което до деня на протестите беше гледано над 70 милиона пъти в YouTube. Навални казва на зрителите, че Путин и приближените му „ще продължат да крадат, докато не фалират цялата държава“.

Разследването твърди, че дворецът за 1,36 млрд. долара на брега на Черно море принадлежи на Путин. „Русия продава огромни количества петрол, газ, метали, торове и дървесина – но доходите на хората продължават да спадат, защото Путин има такъв дворец“, казва Навални.

Руснаците разбраха призива и изпълниха улиците на 23 януари в поне 60 града, въпреки студената зима. В Якутск в Сибир температурата беше минус 52 градуса по Целзий, но и там имаше протест. Повечето от плакатите бяха срещу корупцията, много от тях споменаваха „двореца за Путин“.


Полиция обгражда протестиращите в Якутск. Температурата е минус 52 градуса.

Полицията отговори със сила, вряза се в мирните демонстранти, разпръсна ги с помощта на палки и щитове и препълни специалните бусове за арестанти. Сред задържаните беше и съпругата на Навални Юлия, която се върна заедно с него от Германия. В събота вечерта над 3400 души бяха задържани в цяла Русия, по данни на независимата група за наблюдение на протести ОВД-Инфо.

Руската държавна телевизия не обърна внимание на протестите, но проправителствените медии обвиниха Навални, че „промива мозъците на младежта“, за да ги подтиква към протест. Властите често използват този мотив в опитите си да дискредитират протестите.

„Те не вадят собствените си деца. Децата на Навални дори не са в Русия“, каза гост в едно от предаванията в държавния канал RТ (Russia Today).

Но пък твърденията за масово участие на тийнейджъри не се потвърдиха. В Москва близо 40 хиляди души излязоха на Пушкинския площад и сред хората се забелязваха едва няколко деца. Момче на 14 години каза пред репортери, че е дошло, „за да погледне“. По-късно и то беше задържано, а хората наоколо викаха „Той е още дете!“

Призивът на Навални за протести през зимата, на фона на пандемия от COVID-19, бяха тест да възможността му да генерира значителна подкрепа за засилване на натиска срещу Путин. Президентът е на власт вече повече от 20 години и миналата година си отвори вратата за преизбиране през 2024 и 2030 година. Това стана на референдум, който беше обявен за режисиран от критиците му.

Все още не е известно дали многобройните протести из цялата страна ще помогнат на Навални да избегне вкарването си в затвора. През 2013 г. масовите протести в негова подкрепа пред Кремъл и на други места в Москва доведоха до това, че 5-годишната му присъда стана условна.

„Ако протестите на 23 януари не постигнат незабавен резултат – освобождаването на Алексей Навални – тогава те ще се повтарят отново и отново“, каза пред Настоящее Время Леонид Волков, сътрудник на Навални.


Не се страхувам от дядото от бункера, пише на този плакат в Москва.

Бъдещето на преследваната руска опозиция също остава неясно. Но масовостта на протестите – дори и след предварителното преследване и арестуване на организаторите – показва, че значителна част от руснаците са решени да продължат натиска.

Политическият анализатор Татяна Становая коментира, че руските власти са направили „две ключови грешки – отравянето на Навални и арестуването му“. Така Кремъл само е засилил влиянието му.

„Дългогодишните старателни усилия на Кремъл да изолира истинската опозиция бяха зрелищно погребани в един единствен ден“, написа Становая в Телеграм.

Грубият отговор на полицията и големият брой арестувани могат да доведат да продължителни протести в следващите седмици, а през септември предстоят и парламентарни избори.

В това време популярността на Путин намалява заради пандемията и недостатъчната, според много хора, икономическа помощ от държавата. В последните месеци президентът прекарва повечето време в своята резиденция извън Москва, а публичните му появи са твърде редки.

Путин все още не е коментирал публично видеото на Навални за двореца на брега на Черно море, което неговият говорител – Дмитрий Песков – нарече „лъжи“.

„Навални взе инициативата, а Кремъл е в защита“, казва Галямов.

Матю ЛАКСМУР Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)