Навални ще оцелее, но ще е месеци „извън строя“, прогнозира хуманитарен активист

Германски полицаи охраняват отвън болницата в Берлин, където Алексей Навални е настанен за лечение

Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще оцелее след вероятното отравяне, но ще бъде „извън строя“ в продължение на месеци. Това заяви пред медии активистът Яка Бизил – основател на хуманитарната фондация „Кино за мир“, която транспортира със специален самолет политика от Омск в Берлин.

От събота сутринта Навални е настанен в болницата „Шарите“, откъдето още не са коментирали състоянието му. Той е под специална охрана, която му беше осигурена от германската държава, след като канцлерът Ангела Меркел обяви, че Навални е със статут на специален неин гост.

В четвъртък опозиционният политик се озова в болницата за спешна помощ в сибирския град Омск, след като състоянието му внезапно се влоши по време на полет от Томск за Москва. Самолетът принудително кацна в Омск и той беше транспортиран в болницата. Подозренията са, че е бил отровен, въпреки че до момента няма официална диагноза за това какво се е случило със здравето му.

От болницата в Омск казаха, че на Навални са направени пълни изследвания, включително за наличие на отрова в организма му. Такава не е открита, коментира главният лекар Александър Мураховски, преди пострадалият да бъде транспортиран за Германия.

„Не познавам лично Навални – нямам общо с него. „Кино за мир“ също няма общо с руската политика. Това беше молба от хуманитарен характер, на която откликнахме“, каза Яка Бизил пред АФП.

„Организирахме полета и за щастие след някои пречки нещата се получиха и пациентът пристигна безопасно в Берлин“, каза още той. Във видеоинтeрвю за „Билд“ Бизил потвърди, че Навални е понесъл добре полета. Но това не променя „тревожната като цяло ситуация“, добави активистът.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)