„Навигатори на детството“. Как Кремъл връща дружинните в училище

Жена държи плакат с надпис: „Пратете в затвора Путин, а не учениците“. Снимка от протестната демонстрация в защита на Алексей Навални в Прага на 23 януари 2021 г.

В руските училища ще влязат щатни чиновници, които ще обясняват на децата да не ходят на забранени политически мероприятия. Проектът официално се нарича „Навигатори на детството“, съобщи министърът на образованието Сергей Кравцов.

Новината идва след няколко дни на протести в Русия, в които бяха задържани общо над 11 хиляди души. След първата демонстрация руският омбудсман, който отговаря за децата, съобщи, че са били арестувани и най-малко 300 непълнолетни. Това породи твърдения в държавните медии, според които децата са били използвани като „жив щит“ от организаторите на протестите.

Според властите няма пряка връзка между новата вълна от протести и ускоряването на проекта за „навигатори на детството“. Според експерти обаче именно демонстрациите са накарали Кремъл да побърза с идеологическото възпитание на децата и да върне познатите от комунизма дружинни.

I Децата и протестите

Руските демонстрации от края на януари и началото на февруари са най-масовите в страната от седем години насам. Те бяха предизвикани от ареста, а после и от присъдата на руския опозиционер Алексей Навални. През август той беше отровен с Новичок, но излекуван в Германия. След като се върна в Москва на 17 януари той беше арестуван, а после и осъден на 3 и половина години лишаване от свобода по старо наказателно дело, чиято условна присъда е нарушил.

Междувременно стана ясно, че в изтеклата година подкрепата за Владимир Путин сред хората на възраст 18-24 години е спаднала с една четвърт, съобщи в четвъртък социологическата група „Левада“. Данните са валидни към края на януари 2021 г. Социолозите твърдят, че само половината от хората в тази възрастова група в момента одобряват президента Путин.

I Политкомисар или съветник?

В четвъртък руските власти отрекоха, че създават новата фигура на „политически“ съветник в училищата заради последните събития. Ръководителката на държавния проект е Ирина Плешчева, бивша активистка на младежкото прокремълско патриотично обединение „Наши“ и на общественото движение „Общоруски народен фронт“, създадено от Владимир Путин.

В интервю за Радио Свобода 33-годишната Плешчева каза, че проектът е замислен преди половин година, когато руският парламент е обсъждал пакет от мерки, насочени към патриотичното възпитание на младежта. Структурата, която тя оглавява, е създадена още през 2015 г., подчинена е пряко на президента Путин, а названието й е Руско движение на учениците. Самата ПлешчевБъдещите съветници на директорите ще се наричат „съветници по възпитанието“.

         “ Бъдещите съветници на
            директорите ще се наричат
          „съветници по възпитанието“.

Бъдещите съветници на директорите ще се наричат „съветници по възпитанието“ и ще получават обичайната за съветническа длъжност заплата заедно с надбавка от 15 000 рубли (около 165 евро). В Русия има повече от 40 000 училища.

Назначаването на тези длъжности ще стане с конкурс в съответните региони и те трябва да заработят от 2022 г. В 10 пилотни региона тези длъжности са вече попълнени, каза просветният министър пред вестник Комерсант. Медията се позова на собствени източници и написа, че участието на непълнолетни в последните митинги се обсъжда на най-високо ниво в Кремъл. По тази причина сега Кремъл ще активизира всички свои младежки проекти.

I ТикТок, мемета и кръжоци по интереси

„Трябва да познаваме езика на децата и техните мемета, да гледаме стриймовете, които ги интересуват, филмите, които гледат, музиката, която слушат, да [ги] водим в социалните мрежи“, каза Плешчева пред Радио Свобода. Тя каза, че с тези, които ходят на забранени митинги, трябва да се говори без злост и да се направи така, че те да не се почувстват изоставени о т училището.

Според Плешчева училището трябва да прави това, което интересува децата извън ученето – от организиране на кръжоци по зоозащита, до въвеждане на киберспорт. Тя определи тези идеи като насочени към гражданското възпитание на децата.

„Нека сме честни – каза тя, учениците много малко се интересуват от политика. Ако видите съдържанието в ТикТок за последните три седмици, когато децата бяха провокирани да излязат на „разходка“ (има се предвид излизането на митинг – б.а.), ще видите, че децата много повече са се интересували от това кой как танцува, кой какво меме е направил и кой в кого е влюбен. Честно казано, в пубертетния период те се интересуват от други неща, не от политика“.

I Реанимация на „дружинните“

Плешчева твърди, че кадрите за новите длъжности ще бъдат набирани сред хора, завършили педагогика и сред „хилядите дружинни“, които работят в детските лагери „Артек“ и „Орльонок“.

Специалността „дружинен ръководител“ е идеологическа дисциплина в педагогическите факултети от времето на комунизма, която произвеждаше щатни служители към училищата. Дружинните извършваха приема в пионерските организации, ръководеха политическата просвета сред учениците и представяха доклади за настроенията сред младежта, които изпращаха до комитетите на комунистическата партия.

Тези длъжности и специалности бяха закрити в Източна Европа след падането на Берлинската стена през 1989 г. Москва направи същото през 1991 г. след разпада на СССР и затварянето на пионерските организации, но запази дружинните в някогашните пионерски лагери, които продължиха да съществуват без името „пионерски“. В Русия длъжността на дружинния фигурира и днес в Единния квалификационен справочник на ръководителите, специалистите и служащите.

Ирина Плешчева каза пред Радио Свобода, че бъдещият съветник в руските училища няма да изнася политинформация, а ще отговаря за комуникацията с децата. Тя добави, че спрямо децата, излезли на площадите през 2021 г. в защита на Навални, е била извършена провокация, на която те не са могли да се съпротивляват – особено след дължия период на самоизолация вкъщи, наложена от пандемията.

I „Идеята ще предизвика смях“

Според политолога Константин Калачев идеята за въвеждане на новите длъжности в училищата се обяснява със страха на Кремъл от активността на младите хора, които бяха широко представени сред протестиралите през януари и февруари. Той е уверен, че идеята ще претърпи провал, защото ако вниманието на едно дете бъде насочено към нещо определено, това ще предизвика обратна реакция – по същия начин, по който това ставаше в руските училища от времето на късния комунизъм.

Калачев, който е педагог по образование, определя бъдещите съветници като комисари и твърди, че цялата идея е не да се създадат кръжоци по интереси, а обратното – да се създадат ученици, които да застанат на страната на управлението.

Според детския психолог Светлана Качмар идеята е трудно обяснима, ако се вземе предвид, че в последните години руските власти са закрили повечето длъжности на училищни психолози, логопеди и други специалисти, като са се позовали на липса на средства в бюджета.

Съпредседателят на синдиката „Учител“ Всеволод Луховицки коментира новия проект на Кремъл като нещо, което ще предизвика само смях – и сред децата, и сред потенциалните възпитатели. Той се позова на това, че е бил свидетел на много идеи на управляващите, които са се „спихнали“ няколко месеца след лансирането им, защото не са се намирали хора, които да ги осъществят.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)