„Навигацията ги е довела на грешен адрес“. Как ГДБОП нахлу със сила в дома на случайно семейство

Кадър от акцията на ГДБОП на 5 октомври, разпространен от Специализираната прокуратура

Спецакция на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР се оказа насочена срещу случайно семейство в София заради грешка в навигацията. Преди да разберат, че са попаднали на грешен адрес, антимафиотите разбиват апартамент, в който спят 4-месечно бебе и младите му родители и ги арестуват, използвайки физическа сила и дори електрошок.

Това разказаха потърпевшите във вторник, седмица след злополучната операция на ГДБОП, чиято цел всъщност беше банда, занимаваща се с изнудване, лихварство, измами и разпространение на наркотици в няколко столични квартала.

Минути преди 6.00 часа сутринта на 5 октомври Десислава Крумова се буди от шум от разбиване на вратата на входа на блока, в който живее в кв. „Левски Г“ в София. Показва се на балкона и там вижда маскирани антимафиоти, които ѝ казват, че идват в отсрещния апартамент. Там обаче живее дъщеря ѝ с мъжа си и бебето им.

Затова Крумова веднага излиза на площадката в опит да обясни, че е станала грешка. Служителите на ГДБОП обаче не ѝ обръщат внимание и по думите ѝ я карат да се прибере, наричайки я „боклук“. В този момент по телефона се обажда дъщеря ѝ, която без да разбира какво се случва отвън, казва на майка си, че някой влиза да ги убива.

В крайна сметка апартаментът на младото семейство е разбит и маскираните антимафиоти нахлуват вътре и заключват с белезници мъжа и жената. Двамата разказват, че при арестите им са удряни и блъскани. Затова след случката те са си извадили медицински свидетелства, които да послужат като доказателство пред съда. Семейството е решено да заведе дело срещу МВР.

         “ „В медицинското е описано,
             че имат охлузвания, наранявания
             и пише, че са им причинени
             болка и страдание“

„Зет ми е ритан, на гърба имаше отпечатък от кубинка, вдигна кръвно. Стресът им беше много голям на децата. В медицинското е описано, че имат охлузвания, наранявания и пише, че са им причинени болка и страдание“, разказа пред Свободна Европа Десислава Крумова, добавяйки, че сега двамата пострадали посещават психолог, за да се отърсят от преживяното.

„Дъщеря ми каза, че след като са били на земята е чула, че по радиостанцията се казва: „Сбъркан е адресът, не е блокът, не е блокът!“ Тогава всичките излезнаха като хлебарки на бегом и ни оставиха в неведение. Аз тогава звъннах на „Бърза помощ“ и на полицията, за да търся някакво съдействие. Не знаех какво се случва и защо са влезли. След това вече разбрахме за какво е била цялата акция“, каза още Крумова, на която антимафиотите обясняват само, че ще разбере „от новините“ за какво става въпрос.

Миналата седмица директорът на ГДБОП Любомир Янев призна, че във връзка с акцията е образувана вътрешна проверка за нахлуване на грешен адрес, но не разкри никакви подробности. Той потвърди за случая в отговор на въпрос на Свободна Европа по време на съвместна пресконференция със Специализираната прокуратура, на която бяха отчетени резултатите от операцията. Разследващите обаче не разкриха за погрешното нахлуване в дома на младото семейство преди да им бъде зададен конкретен въпрос за това.

В акцията участва и Бюрото по защита на свидетели към главния прокурор

„Сега нали казват, че има вътрешна проверка. Може би ни проучват и нас, но ние нямаме нищо общо. Каквато и проверка да искат да правят, никога в съзнателния си живот не сме се занимавали с такова нещо. Нито моето семейство, нито на младите семейството Нямаме никакви допирни точки с хората, които са издирвали“, коментира Крумова пред Свободна Европа.

Попитана дали някой от семейството ѝ вече е бил потърсен от МВР, за да даде обяснения в рамките на проверката по случая, тя отрече: „Не са ни търсили заради вътрешната проверка. Единствено същия ден се извини ръководителят на оперативната акция. Каза, че е грешка и помоли да им влезем в тяхното положение – те очаквали, че ще има вътре автомати, хора които ще отвърнат с огън.“

         “ „Google maps ги е
             довел на този адрес“

„Казаха, че навигацията ги е довела на грешен адрес. Аз ги попитах как така са се объркали и те ми обясниха, че предишния ден са получили заповед за акцията и на другия ден влизат. Казвам: „Добре, не оглеждате ли адреса, не проучвате ли кой живее, кой влиза там?“ Все пак трябва да има някаква проверка, не може така на сляпо да идват. Казаха ми, че имало много камери там, където издирвали хората, и не правели такава предварителна проверка. Google maps ги е довел на този адрес“, спомни си още Десислава Крумова.

Свободна Европа потърси за коментар пресцентъра на МВР, но оттам заявиха единствено, че проверката по случая още не е приключила. Срокът, в който тя трябва да бъде готова, по закон е едномесечен. Засега не е ясно дали от вътрешното министерство са сезирали прокуратурата за действията на подчинените си.

По време на акцията на ГДБОП на 5 октомври бяха задържани десетки заподозрени, повечето от които обаче след това се оказа, че са разпитани само в качеството на свидетели. Повдигнати бяха обвинения на петима души за участие в организирана престъпна група за изнудване, съпроводено с физическо насилие, лихварство, измами и разпространение на наркотици. Антимафиотите извършиха тогава общо 57 претърсвания в жилища и автомобили като иззеха документи, компютри, хладни оръжия, патрони, пари, три луксозни коли и „неголямо количество наркотици“.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)