Надежда Нейнски: Трябва да правим разлика между партийни лица и между политически лица

Надежда Нейнски: Трябва да правим разлика между партийни лица и между политически лица

В понеделник на президента Румен Радев ще бъде върната папката с изпълнен мандат за редовно правителство. Това стана възможно, след като номинираният за премиер Николай Денков и Мария Габриел договориха състава на кабинета с втория мандат.

„Това е единственият възможен път, по който може да бъдат защитени интересите на България, в рамките на общностите и на съюзите, в които ние се намираме, защото аз и преди съм имала повод да кажа, че нашето членство в ЕС И НАТО е инструмент, през който могат да бъдат решавани все още съществуващите дълбоки проблеми в икономика, политика и общество. Така че това е по-скоро гласът на разума, който намери начин да преброди през изкопаните ровове и да създаде една формула. На първо място за създаване на евроатлантическо мнозинство, което излъчва правителство“, каза бившият външен министър Надежда Нейнски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя се надява правителството да бъде успешно, за да оправдае трудния път, който измина.

„За да могат да бъдат извършени дълбоките реформи, от които се нуждае България, е нужно доверие. Това доверие тепърва ще видим дали ще бъде изградено между партньорите. И от собствения си политически опит, бих казала че това, което предстои на двете формации, реално на двете коалиции, е да проведат много сериозен разговор със своите симпатизанти, със своите членове, защото бяха изкопани много дълбоки ровове, обаче реалната политика и това, което предстои в България, наложи един дневен ред, който вероятно е разочаровал част от техните привърженици“, допълни Нейнски.

И подчерта, че трябва да правим разлика между партийни лица и между политически лица.

„Сливането на изпълнителната власт с партията отваря възможност партията да бъде атакувана или изпълнителната власт да не бъде на отстояние. Понякога се налага да се взимат решения, които могат да противоречат на интересите на определени партийни членове. Как ще сработи, сега тепърва ще видим. Но тука също има много заиграване с темата политици и експерти. Ще кажете, че политиците са винаги експерти, но невинаги експертите имат политически опит. Така че предстои да видим как ще заработи правителството“, коментира бившият външен министър.

„Ние очакваме от това правителство да се справи, очакваме партньорите в това правителство да намерят път един към друг и да извършат изключително сериозните реформи. И бих ги посъветвала да не тръгнат по принципа – кой ще носи по-голямата, по-малката вина, на кого ще се разписва едно или друго нещо. Когато аз говоря, че по-добрият вариант е да няма ярки политически фигури, това е за да не се влиза точно в този дебат- кой е виновен, кой е по-представен“, поясни Нейнски.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)