Надмощието на Кремъл в сферата на манипулациите и дезинформацията е безусловно

„Фалшивите новини се увеличават, подпомагани от бързината и обхвата на интернет, и кризата на доверието в демокрацията. Впрочем, никой не манипулира толкова добре, както Русия, се казва в проучване на фалшивите новини, цитирано то Euractiv.fr.

[ad id=“225664″]

Например, през 2015 година телевизия „Русия-1“ излъчва обширен репортаж, в който се твърди, че Франция се ислямизира. В него репортерът твръди, че в едно от парижките предградия почти никой не говори френски, храната е халал, всички жени носят бурки и там буквално няма немюсюлмани.

Kaкто пише Euraktiv, руският репортер използвал „статистически данни“, които се оказали напълно измислени, както и твърдението, че във Франция живеят 11 милиона мюсюлмани, което е три пъти повече от реалния им брой.

В проучването от над 200 страници, изготвено от експерти на Института на френските министерства на външните работи и на отбраната са разгледани примери, последствията и мерките, които трябва да бъдат предприети в тази информационна война, която, според оценките на експертите, е достигнала „незапомнени мащаби“.

[ad id=“263680″]

Според тях, надмощието на Кремъл в сферата на манипулациите и дезинформацията е безусловно

В доклада се отбелязва, че Русия се намесва в розлични референдуми и избори от 2014 година – Украйна, Германия, Брекзит, американските и френските избори.

Дори и референдумът за независимостта на Каталуния, регион, където Русия няма геополитически интереси, е бил предмет на намеса и кампания за дезинформация, просто защото това е било начин да се внесе раздор и да бъдат отслабени европейските държави, се казва в доклада.

„Нашите партньори и европейските институции смятат, че 80% от опитите за намеса и натиск в Европа идват от Русия“, пишат авторите на доклада, който почти изцяло е посветен на стратегията на Кремъл.

[ad id=“236993″]

Според тях, приоритетната цел на Кремъл в информационната война е постигане на разцепление и игра с „картата на страха“, а целта на манипулирането на информацията вече не е желанието хората да бъдат убедени в в някаква алтернативна идеология, а чрез разцепление да се постигне отслабването на западните демокрации.

Авторите правят извода, че руската пропаганда има опасни последствия в Европа, а един от страничните ефекти е, че „окуражава правителствата да предприемат действия, които са против техните демократични и либерални ценности“.

Източник: Faktor.bg


image0 (9K)