Над Раднево се издига най-големият паметник в България на Св. Иван Рилски

Над Раднево се издига най-големият паметник в България на Св. Иван Рилски – покровител на българския народ и закрилник на миньорите. Комплексът, посветен на Св. Иван Рилски, е висок 32 метра, тежи близо 45 тона и е построен през 2007г. Проектът е дело на скулптура Минчо Минев.

[ad id=“263680″]

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския. Той е патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

Родил се около 876 г. и починал на 18 август 946 година. Родното му място е селото Скрино край Дупница, разположено в гънките на Осоговска планина край река Струма. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

[ad id=“225664″]
Родителите му били благочестиви люде. Отрано те вдъхнали в него вяра и любов към Бога. Когато починали, той раздал на бедни и болни хора своята част от наследеното имущество. В близък манастир постъпил като послушник.
Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври.


image0 (9K)