Над 120 души са пострадали при мощното земетресение в Япония

На 13 февруари в Япония бе регистрирано силно земетресение. Повече от 120 души са постарадли, като не се съобщава за жертви, предава TACC, позовавайки се на японските медии.

Земетресението е регистрирано в 23:08 местно време (16:08 българско време) в Тихия океан североизточно от префектура Фукушима. Първоначално обявеният от Националната метеорологична служба Япония магнитуд 7,1б е увеличен до 7,3. Страната първоначално обяви заплахата от цунами, но след това предупреждението беше отменено.

7.1 по Рихтер разтресе японската префектура Фукушима

Силните трусове се усетиха в 10 префектури в Северна, Североизточна и Централна Япония, включително Фукушима, Мияги и столичния район.

Засега няма регистрирани силни вторични трусове, но сеизмолозите предупреждават за възможността за такива.

При японското правителство заработи кризисен щаб. Премиерът Йошихиде Суга заяви, че трусът не е довел до мащабни разрушения и голям брой пострадали. Той призова местното население да не напуска домовете си в близко бъдеще и да се подготви за възможни вторични трусове.

Главният секретар на японския кабинет Кацунобу Като призова местното население да се успокои и подчерта, че властите в страната правят всичко необходимо, за да минимизират последствията от природното бедствие.

Японските власти са информирали, че Националните сили за самоотбрана ще бъдат изпратени да помогнат при вторични трусове, ако е необходимо.

Енергийната компания Tokyo Electric Power съобщи, че експертите не са регистрирали аварийни ситуации в атомната електроцентрала Фукушима-1 след земетресението. По същото време в страната бяха преустановени няколко ТЕЦ.

Кацунобу Като каза, че ядрените съоръжения, разположени в Япония, не са повредени от земетресението. Високоскоростните влакове „Шинкансен“ са спрени в няколко направления.

Националната метеорологична служба на Япония заяви, че земетресението вероятно е вторичен трус на така нареченото Голямо земетресение в Източна Япония, което стана на 11 март 2011 г. и доведе до мощно цунами и ядрената авария в АЕЦ Фукушима 1.

 


image0 (9K)