Най-голямата мюсюлманска страна забрани криптовалутите

Използването на криптоактиви като валута е забранено за мюсюлманите, според съвета на религиозните лидери в Индонезия, предаде Bloomberg.

Националният съвет на религиозните учени на най-голямата мюсюлманска страна в света смята криптовалутата за „харам“ или забранена, тъй като има елементи на несигурност, залагане и вреда, каза в четвъртък Асрорун Ниам Шоле, ръководител на религиозните декрети, след като съветът проведе експертно изслушване. Ако криптовалутата като стока или дигитален актив може да спазва шариатските принципи и може да покаже ясна полза, тогава може да се търгува с нея, добави той.

Съветът държи контрола за спазването на шериата в страната, която е дом на най-голямото мюсюлманско население в света, като финансовото министерство и централната банка ги консултират по въпросите на ислямските финанси.

Самото правителство подкрепя криптоактивите, позволявайки им да се търгуват заедно със стокови фючърси като инвестиционна опция и настоява за създаване на крипто-фокусирана борса до края на годината. Индонезия не позволява използването на криптоактиви като форма на валута, а рупията е единственото законно платежно средство в страната.

Въпреки че решението на съветът не означава, че цялата търговия с криптовалути ще бъде спряна в Индонезия, указът може да възпре мюсюлманите да инвестират в активите и да накара местните институции да преразгледат издаването на криптовалути. Bank Indonesia обмисля цифровата валута на централната банка, но все още не е обявено решение.

Криптотранзакциите възлизат на 370 трилиона рупии (26 милиарда долара) през първите пет месеца на годината в Индонезия, все още част от световния пазар от около 3 трилиона долара, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Позицията на религиозните лидери в Индонезия може да се различава от техните колеги в други страни с мюсюлманско мнозинство. Обединените арабски емирства разрешиха търговията с криптовалути в свободната зона на Дубай, докато Бахрейн подкрепя крипто активи от 2019 г.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)