Най-добрият ресторант в света записа първата си загуба от четири години

Най-добрият ресторант в света записа първата си загуба от четири години

Снимка: Bloomberg LP

Noma, копенхагенският ресторант, който многократно е печелил титлата най-добър в света, през 2021 г. е записал загуба за първи път от четири години насам, дори след като е получил подкрепа заради Covid-19 от датското правителство, пише Bloomberg.

Ресторантът е отчел 1,69 млн. крони (240 хил. долара) нетна загуба, след като за 2020 г. е генерирал малка печалба, сочат документи, подадени до властите в Дания. Noma получи 10,9 млн. крони от правителството, след като страната наложи блокади заради пандемията.

Noma, който предлага зеленчуково обедно меню с вино за около 700 долара на чоек, в момента е номер едно в списъка с 50-те най-добри ресторанта в в света. Той е печелил този приз общо пет пъти. Освен това има три звезди Мишлен.

Последният път, в който Noma е генерирал загуба, е през 2017 г., когато главният готвач Рене Реджепи затвори заведението за близо година, за да направи промени по него. Ресторантът също така планира временно да затвори врати в Копенхаген тази година и да отида на турне в други страни, преди да се завърне през 2023 г.

„При тези условия, резултатите на компанията и икономическото развитие са задоволителни“, посочва Noma във финансовия си отчет за 2021 г. „Компанията очаква по-добри резултати за година напред“.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)