Най-доброто от международен филмов фестивал в Стара Загора за 16 дни!

Sofia MENAR Film Festival идва в Стара Загора!

Организатор и домакин на прожекциите е Регионална библиотека „Захарий Княжески“, съобщава долап.бг.

MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region. Менáр на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. В българския език е влязла от османотурски като минаре – кула, която осветява пътя.

Sofia MENAR Film Festival l представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка, включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Събитието се провежда всяка година през януари и тече паралелно в София и в други големи български градове.

Деветото издание на фестивала се провежда от 12 до 29 януари 2017 в различни кино-салони в столицата. Фокусът на тазгодишният „Менар“ е киното на Централна Азия и Азербайджан с 11 премиерни заглавия от Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Азербайджан.

В Стара Загора от 28 януари до 16 февруари ще видите избрана част от най-добрите игрални и документални филма от програмата на тазгодишния фестивал.

В програмата с 4 игрални и 3 документални филми е и мащабният епос „Аманат” – заснет по случай 550-годишнината от създаването на Казахското ханство и 25 г. от независимостта на Казахстан. Филмът обхваща три периода от историята на Казахстан и разказва за борбата на неговия народ за свобода и независимост. „Аманат” е предложението за неанглоезичен „Оскар” на тази държава за 2016 г.

Ето програмата и подробности за филмите, които ще може да гледаме в Стара Загора:

28.01. Човек
Човек
Human
Франция (2015) 190 мин.
Режисьор: Ян Артюс-Бертран
Сценарист: Ян Артюс-Бертран
Те ни изправят лице в лице с другия и ни карат да търсим себе си. Разказите им са пълни с любов и щастие, с омраза и насилие. Разказват ни за живота си. Понякога шокират, понякога ни просълзяват, а понякога от напрежение ни секва дъхът. И между всеки техен разказ, като глътка свеж въздух, потичат поразително красиви природни кадри отвисоко на Земята. Едно потапяне в същността на това да разберем какво е да си човек.

30.01 – Бащина воля
A Father’s Will – Atanyn Kereezi
Киргизстан (2016) 112 мин.
Режисьори: Бакут Мукул, Дастан Жапар Улу
Сценаристи: Бакут Мукул, Дастан Жапар Улу
C: Тинар Абдразаева, Дилшад Абдуджапарова, Тенизбек Абилов, Рахат Аксултанова
Оператор: Акжол Бекболотов
Продуценти: Гулмира Керимова, Ермек Мукул
Азат отдавна е загърбил родината и живее като имигрант в САЩ, но на смъртния си одър баща му Мурат има едно желание: синът му да замине за Киргизстан в селото на дедите им и да върне всичките му дългове на съселяните. Въпреки враждебното посрещане, Азат се разплаща с всички и започва да стяга порутения роден дом, но един ден на прага на къщата изненадващо застава братът на баща му Чоро, защото с Азат имат стари сметки за уреждане.

02.02. – Окото на Истанбул
The Eye of Istanbul – İstanbul’un Gözü
Турция (2015) 61 мин.
Режисьори: Бинур Караевли, Фатих Каймак
Сценаристи: Ахсен Динер, Бинур Караевли
Оператор: Зафер Бир
Продуцент: Умран Сафтер
Той се ражда пет години след създаването на Република Турция и днес е на 88. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града. Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии. Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като „Окото на Истанбул“.

06.02 Градски мотиви
Urban Motives
Азербайджан (2015) 120 мин.
Режисьори: Анар Абасов, Руфат Хасанов, Тимур Исмаилов, Джафар Ахундзаде
Сценаристи: Ирада Багирзадех, Анар Абасов, Руфат Хасанов, Тимур Исмаилов, Джафар Ахундзаде
C: Гулзар Гурбанова, Джаваншир Хадиев, Роман Шулга, Ейваз Алиев
Продуценти: Мушфиг Хатамов, Ирада Багирзадех
Антология на четирима азербайджански режисьори, жители на различни страни по света. Всеки от тях представя мотиви от живота в града. Кадри от различни квартали на Баку и сюжети, които изследват тъмните и светлите страни на мегаполиса. Няма връзка между историите и героите във филмите, но през цялото време усещането за място е свързваща нишка, а незатихващата носталгия по дома внася топлина.

09.02 Аманат
Amanat
Казахстан (2016) 127 мин.
Режисьор: Сатибалди Наримбетов
Сценарист: Сатибалди Наримбетов
C: Берик Айтжанов, Далига Акмолда, Куралай Анабекова, Азиз Бейшеналиев
Оператор: Искандер Наримбетов
Продуцент: Арман Асенов
„Не можеш да вървиш само напред, трябва да помниш през какво си минал.“ Три периода от историята на Казахстан и разказ за борбата на казахския народ за свобода и независимост продължила няколко века. Злочестата съдба на казахските патриоти, които отказват да се подчинят на властта и се опълчват срещу колониалната политика на Царска Русия, а по-късно и на тоталитарния режим на СССР.
Предложение на Казахстан за чуждоезичен „Оскар“ 2016 г.

13.02 Пес
Köpek
Швейцария-Турция (2015) 94 мин.
Режисьор: Есен Ъшък
Сценарист: Есен Ъшък
С: Чагла Акалън, Берен Туна, Баръш Атай, Огузхан Санджар
Оператор: Габриел Сандрю
Продуценти: Бригите Хофер, Корнелия Зайтлер
Джемо е на 10 години и продава носни кърпички из улиците на Истанбул, днес най-накрая е решил да заговори момичето, което харесва. Хаят е омъжена за властен съпруг, когото не обича още от първия ден, но днес има тайна среща с любовта на живота си. Ебру е транссексуална проститутка, желана от всички, но отхвърляна от единствения мъж, когото обича и днес чашата на търпението й е преляла. Точно днес Джемо, Хаят и Ебру са готови да направят всичко, за да отговорят на чувствата си.

16.02 Средиземноморие
Méditerranée, notre mer à tous
Франция (2014) 84 мин.
Режисьор: Ян Артюс-Бертран, Мишел Питио
Сценаристи: Ян Артюс-Бертран, Мишел Питио
Диктор: Жерар Дармон
Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните района в света – Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

Събитието е организирано от РБ „Захарий Княжески“
в партньорство с „Позор“, „Книжарница в Куфар“ и „Къщата на Архитекта“.

Филмите са със субтитри на български и на английски език!
All the films have both – Bulgarian and English subtitles!

Билети: 5 лв. / 3 лв. за ученици и пенсионери
Талон за 5 филма: 20 лв.

За резервации и билети:
Регионална библиотека „Захарий Княжески“, стая 104
[email protected], 0884477919 – Мима Атанасова


image0 (9K)