Най-много бебета от 9 години насам у нас!

2360 бебета са се родили от началото на годината в общинската АГ болница „Шейново“, 2 260 бебета са проплакали в Първа АГ болница „Света София“.

„Ще завършим годината с един голям брой раждания, най-голям от последните 9 години, които сме имали. На Коледа специално се родиха 6 дечица, всички нормални раждания“, каза пред БНТ директорът на АГ „Шейново“ д-р Румен Велев.

„Като се има предвид, че годината беше много тежка, изпълнена с всякакви кризи, с всякакви ситуации, но смея да кажа, че се справихме не лошо и че завършваме много добре тази година. 13 майки с Covid-19 родиха здрави бебета, едно детенце само имаше антитела. Успяхме да опазим себе си, много малко хора от персонала на болницата изкараха Covid инфекцията и то доста леко. Успяхме да запазим всички останали пациенти, защото ние не можехме да спрем да работим. Всичко това ни изпълва с оптимизъм за следващата година. Разбира се, със започването на ваксинацията нещата ще стоят по доста различен начин“, допълва д-р Велев.

Той си пожела по-здрава 2021-ва година и бейби бум.

„Българинът в условия на тежки кризи и на национални катастрофи винаги е излизал с повишена раждаемост, с повече раждания, за да можем да се изправим отново и да продължим напред. Жилав народ сме и мисля, че и това нещо ще преживеем“.

Д-р Гергана Коларова е директор на общинската Първа АГ болница „Света София“. Щастие за родилния дом е увеличаването на броя на близнаците. Тази година, на 8 декември, в болницата се роди втора двойка близнаци на семейство от София, които са заченати по естествен път и са пето и шесто дете в семейството. Това се случва много рядко в световен мащаб.

„Ние бяхме късметлиите, в частност, благодарение на професионализма и на високата подготовка на д-р Томи Попмарков. Всичките 6 деца са родени при него. Безкрайно много се радваме когато семействата, близките, родителите на новородените бебчета са щастливи“, споделя д-р Коларова.

„Годината беше тежка, много хора загубиха живота си и аз бих се радвала на още повече деца. Винаги новото и това, което предстои, трябва да бъде очаквано с надежда, с добри мисли, с очакване, че ще се случи нещо по-добро. Това добро обаче зависи от нас, до каква степен ще се случи. Зависи от това колко много са богати мечтите ни, колко искаме да дойде добро и при всички случаи тази промяна трябва да започне от нас самите. Трябва да направим следващата си година по-щастлива, по-добра, по-успешна. Станахме достатъчно силни за да се преборим с предизвикателствата“, оптимист е д-р Гергана Коларова.

 


image0 (9K)