България

Най-много милионери има в София

Близо 163 хиляди лева е най-високата заплата в страната.

Софиянец на 45 години е взел 1,955 млн. лв. само от трудови правоотношения, сочат данните на Националната агенция за приходи от подадените данъчни декларации за годишните доходи.

[ad id=“225664″]

Заможният столичанин вероятно е получил възнаграждението си по договор за управление на търговско дружество.

Със своите близо 2 млн. лв. той се нарежда на 10-о място в общата класация на хората с най-високи доходи, които вече са подали декларациите си. Ето кои са в топ 5 за най-високи доходи:

1. Софиянец на 36 години е декларирал облагаем доход в размер на 7,5 млн. лв. Но основната част от приходите му е от продажба на дялове в търговско дружество – 7,3 млн. лв. От заплати той е изкарал 234 хил. лв., което прави средно по 19 500 лв. на месец.

2. Отново софиянец, на 38 години, с декларирал общ доход от 6,2 млн. лв. И при него, както и при номер 1, основните приходи са от продажба на фирмени дялове – 6 млн. лв. Заплатата на този заможен българин също е доста голяма – 236 хил. лв. за година, или средно по 19 600 лв. на месец.

3. Третото място по доходи също се държи от столичанин. Той е на 54 години и през 2014 г. е изкарал 5,6 млн. лв. Основната част от тях (5,58 млн. лв.) са получени от упражняване на свободна професия (лекар, адвокат и др.) или по граждански договори. Само 29 000 лв. са заработени по трудови правоотношения, което прави заплата от 2400 лв. на месец.

[ad id=“255238″]

4. Софиянец на 42 г. с разнообразни източници на доходи. Общо за година той е спечелил 4,8 млн. лв. Но само 355 хил. лв. от тях са от трудови правоотношения, което прави заплата от близо 30 хил. лв. на месец. Основната част от доходите му в размер на 4,2 млн. лв. са получени от прехвърляне на права или имущество. Освен това той е изкарал над 10 хил. лв. от упражняване на свободна професия или по граждански договори, както и още 236 хил. лв. от други източници. В закона като примери за такива други източници са посочени например обезщетения, награди, упражняване на права по интелектуална собственост и др.

5. Дамата с най-високи доходи е от Шумен и е изкарала 4,5 млн. лв. от патентна дейност. Тя се нарежда на 5-о място в класацията.

Половината от спечеленото е от продажба на дялове

Като цяло над половината от доходите на тези 32-ма най-заможни българи са от продажба на дялове в търговски дружества. От общата сума на годишните доходи на тези 32-ма българи в размер на 73,2 млн. лв., 51,8%, или 37,9 млн. лв., са получени именно от фирмени сделки. На второ място по размер се нареждат доходите от свободни професии, авторски възнаграждения и граждански договори. По това перо те са изкарали общо 12,7 млн. лв., или 17%. Чак на трето място се нареждат трудовите възнаграждения. Вероятно тук става въпрос за договори за управление на компании, като топ 32 на най-богатите са изкарали общо 10,8 млн. лв. от трудови възнаграждения, или близо 15% от общите доходи за м. г.

Врачанин е най-богатият ЕТ

Сериозно присъствие в групата на най-богатите имат и едноличните търговци. В Топ 32 има точно петима ЕТ, всичките са мъже. От тях най-високи доходи в размер на 1,7 млн. лв. е обявил гражданин на 45 години от Враца. Той се нарежда чак на 14-о място в общата класация. Вторият най-добре представил се ЕТ е на 73 години, живее в района на Пловдив и за година е спечелил 1,55 млн. лв. На трето място е софиянец на 52 години, който е изкарал 1,39 млн. лв. На четвърто и пето място сред едноличните търговци са още един софиянец и жител на Шуменския регион с малко над 1 млн. лв. за година.

20 милионери са от София

Най-много милионери има в София. От общо 32-ма души, които вече са обявили доходи в размер над 1 млн. лв. за миналата година, 20 са от София. Двама от богаташите плащат данъците си в офиса на НАП в Шумен. Освен най-богатата жена, която е номер 5 в общата класация, в града има и едноличен търговец, който е спечелил за година малко над 1 млн. лв. Двама са и милионерите от Стара Загора. Първият от тях е изкарал над 1 млн. лв. от трудови правоотношения, и още близо половин милион от упражняване на свободна професия, авторски права или граждански договори. Вторият е заработил над 1,5 млн. лв. от друга стопанска дейност – свободна професия, авторски права или граждански договори. Двама са и милионерите от Русе. По един има във Велико Търново, Търговище, Враца, Пловдив, Бургас и Варна.
Източник:dunavmost.com

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

Дъждът продължава да вали в петък в Южна България

Максималните температури ще са между 13° и 18°...

20 минути ago

Росарио Доусън, която не се страхува от арест, за да протестира за каузи

Интересува се от политика и активизъм. Неведнъж е била арестувана по време на протести в…

55 минути ago

Почина Юлия Трашлиева, първата българка с медал от световно по художествена гимнастика

Тя има важен принос за развитието на този спорт в България...

един час ago

Борисов: Отново сме на избори и виновни за това сме най-малко в ГЕРБ

Лидерът на партията се срещна със симпатизанти...

един час ago

С мапинг шоу отбелязваме Деня на Европа

Центърът на София оживява, променя се градската среда...

един час ago

Ще промени ли РСМ политиката си към България след победата на Силяновска?

Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към нас, посочи Владимир Перев...

един час ago
image0 (9K)