Футбол

Най-печелившите футболни клуба в света

Първите двадесет най-печеливши футболни клуба в света генерират приходи в размер на 7.9 млрд. евро (6.8 млрд. паунда) за 2016/17 – ръст от 6%, в сравнение с предходната година, според доклада „Футболната лига на парите“ на бизнес консултантската компания Делойт.

[ad id=“225664″]

Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и ФК Барселона се класират на първите три места в Лигата на парите, като в момента са необходими приходи от около 200 млн. евро, за да се гарантира място в топ 20 – почти двойно повече, отколкото беше необходимо през 2010 г.

Не е изненадващо, че приходите от права за излъчване са най-големите индивидуални приходи на клубовете, класирани в Лигата на парите, които съставляват 45% от общите приходи.

Юнайтед се задържа на челното място в Лигата на парите, но с малка разлика…

Манчестър Юнайтед запазва първото място в началото на 2018 г., с най-малка разлика от (1.7 млн. евро) в историята на Лигата на парите, в сравнение с Реал Мадрид. Победата на Юнайтед над Аякс в последния сезон във финала за купата на УЕФА беше ключов фактор, тъй като получиха приходи от УЕФА на стойност 44.5 млн. евро.

[ad id=“263680″]

Това е над четири пъти повече от сумата, която получи Атлетико Мадрид през 2011/12 за това, че спечелиха същата надпревара. Усилията на УЕФА през последните години да направи Лига Европа по-печеливша беше в полза на Юнайтед в тазгодишната класация.

Висшата лига продължава да доминира

Арсенал изпревари Пари Сен Жермен и зае 6-о място, Тотнъм Хотспър се изкачи с едно място нагоре, до 11-о място. Челси и Ливърпул останаха на 8-о и 9-о място, Уест Хем е на 17-о място, a Евъртън на 20-о.

Извън топ 20 остават 4 английски клуба на позиции от 21-о до 30-о място. АФК Борнемът заема 28-о място. Приходите на отбора на „Черешките“ в размер на 136.6 млн. паунда през 2016/17 са със 135.7 млн. паунда повече от представянето им в Лига на парите през 1996/97.

На други места в Европа

Първите пет места се допълват от Байерн Мюнхен на четвърто място. Пари Сен Жермен заема седма позиция, отстъпвайки с едно място за втора поредна година. Докато ПСЖ е единственият френски футболен клуб в Лигата на парите, то Олимпик Лион отново се възражда, като се класира с много малко извън топ 20, възползвайки се от увеличените приходи след преместването на нов стадион и успешно достигане на полуфинал на Лига Европа.

[ad id=“225664″]

Милан за първи път е извън топ 20, но градските му съперници Интер се изкачиха 4 места нагоре до 15-о място, след значителен ръст в приходите от търговска дейност и придобиването им от китайската компания Suning.

Представянето в първенствата на УЕФА бе от ключово значение за 19-ото място, на което се класира Наполи. Футболен клуб Рома изпадна от „Футболната лига на парите“ за трети път от създаването на класацията преди 21 години.
profit.bg

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът...

47 минути ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

един час ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

един час ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

един час ago

Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета

В България никога не съм бил сигурен, че изборите са 100% честни, посочи той...

един час ago

ГДБОП задържа двама души в София за измама

Те са се представяли за служители на дирекцията...

един час ago
image0 (9K)