Най-тъжният 16 април в историята на България. 93 години от атентата в църквата „Света Неделя“

Днес се навършват 93 години от атентата в църквата „Св.Неделя“ в София. Убити са 213 души, ранените са над 500.

16 април 1925 г. – атентатът в църквата „Света Неделя”. Най-тежкият терористичен акт в историята на България.

[ad id=“225664″]

Група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Основна цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III.

Извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори – Иван Минков, Коста Янков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини.

[ad id=“263680″]

Общо 25 кг експлозив са внесени на тавана на църквата. Той е монтиран в един пакет над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Експлозивът трябва да бъде взривен с бикфордов шнур с дължина 15 м, с което да се даде на атентаторите възможност да избягат.

На 16 април в 7 часа сутринта Задгорски пуска на тавана на сградата Никола Петров, който трябва по негов знак да предизвика експлозията. Траурното шествие влиза в църквата в 15 часа.

[ad id=“236993″]

Службата се ръководи от софийския митрополит Стефан. Първоначално ковчегът е поставен до колоната, която трябва да бъде взривена, но след това е преместен по-напред, поради големия брой хора, дошли на церемонията. Така по случайност най-видните присъстващи са отдалечени от мястото на взрива. Съгласно плана на атентаторите, когато хората са събрани и службата започва Петър Задгорски дава знак на Никола Петров да взриви експлозива, след което двамата напускат сградата, което се случва около 15:20 часа.

[ad id=“236999″]

Църковният купол рухва върху присъстващите. При атентата са убити 213 души, ранените са над 500. Освен част от елита на нацията тогава – военни, политици, общественици, в зверския акт загиват много невинни възрастни и деца.

Няма убити членове на правителството, самият цар Борис ІІІ не присъства.

[ad id=“237001″]

Кабинетът обявава военно положение. За кратко време след атентата са арестувани около 13 000 души. На 27 май 1925 г. в София е извършена публична екзекуция на атентаторите Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, включително главният организатор Петър Абаджиев.


image0 (9K)