Намаляват жертвите на трудови злополуки през 2021 г.

Намаляват жертвите на трудови злополуки през 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Общо 68 души са загинали при трудови злополуки у нас през 2021 година, а общо инцидентите на работното място през миналата година са 2392, съобщиха от Конфедерация на труда „Подкрепа“ по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа, който се отбелязва в четвъртък.

Въпреки намалението, данните все още остават тревожни – всеки работен ден 9 души претърпяват злополука на работното място, а на 4 работни дни един работник в България умира, алармират синдикалистите.

През 2021 година най-много са загиналите при трудови злополуки в строителството, сухопътния транспорт и търговията.

През миналата година в сравнение с 2020 година смъртните трудови злополуки са намалели с 21, но общо инцидентите на работното място са се увеличили с 83.

От КТ „Подкрепа“ подчертават, че има увеличение на броя на злополуките, въпреки че много от предприятията намалиха работещите, поради отпуск или съкращения, а някои отрасли преустановиха дейност в пандемията. Същевременно много предприятия преминаха на намалено работно време, както и на работа от разстояние.

Според „Подкрепа“ насочването на вниманието и финансовия ресурс от работодателите към мерките за предотвратяване на Covid-19, са станали за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)