Намаляват педиатрите в страната, голяма част от тях се пенсионират

Педиатрите в страната намаляват. Сред проблемите пред детските лични лекари е и големият брой дежурства. Фактът, че се налага да работят на две и повече места. Според д-р Ани Гьошева, лекар-специализант, сложен бил и контактът с родителите, които много пъти били нетолерантни и нетърпеливи.

„Точно тези неща може би отдръпват младите специалисти от избора на тази хубава и благородна професия. И е хубаво да се стремим да се развиваме и да няма този дефицит, който настъпва“, заявиГьошева пред БНТ.

Недостигът на кадри е най-сериозният проблем пред работещите с деца лекари. „Даже с всяка следваща година е все по-осезаем. Тук е хубаво да се вметне, че много хора не знаят, но поставят педиатрите под един знаменател. Всъщност можем да ги разделим на три. Това са общопрактикуващите лекари в доболничната помощ, които могат да работят с деца, лекарите специалисти и лекарите, работещи в болничната помощ“, допълни лекарят.

Във всяко едно от тези звена има трудности, които ги превръщат в непривлекателни за младите лекари. При общопрактикуващите лекари например често проблемите опират до липсата на достатъчно средства при прегледи или застаряващата възраст на лекуващите.

„Голяма част от общопрактикуващите лекари са над 60-годишна възраст. Предвид COVID пандемията се пенсионираха и много деца останаха без личен лекар и се разпръснаха по другите практики“, добави д-р Ани Гьошева.

Младите лекари имат своите предложения, с които специалността да бъде по-привлекателна.

„На първо място е финансовото стимулиране, дали под формата на стипендии, дълго време детското здравеопазване беше в най-долната нисша на заплащане. Последните месеци виждаме, че все повече се приоритизира. Надяваме се да вървят нещата и занапред така и да се запълни кадровият дефицит“, поясни д-р Ани Гьошева.

Все пак педиатрите отбелязват, че в последните месеци средствата, отделяни за така наречените детски пътеки, се увеличат. Това отбелязват и от здравното министерство.

В периода от 2019 година до момента е налице постоянна тенденция за ръст на цените на клиничните пътеки, като това е особено осезаемо при клиничните пътеки в областта на неонатологията, педиатрията и АГ.

От ведомството цитират още данни на Евростат от 2020 година, според които България е с добра осигуреност с педиатри.

Осигуреността с педиатри в България е 20,4 на 100 000 души население, с което страната ни заема 11-о място сред държавите членки на Европейския съюз.

И все пак от 2009 година едва 337 лекари са придобили специалност „Педиатрия“, като това прави средно по около 25 души годишно.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)