Напрежение и нападки по време на първия предизборен дебат между Тръмп и Байдън

В обстановка на напрежение и нападки президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидат-президентът от Демократическата партия Джо Байдън се изправиха един срещу друг в първия си предизборен дебат.

Двамата проведоха ожесточен спор по редица теми, сред които пандемията от коронавируса COVID-19, икономиката и здравеопазването на САЩ.

Стигна се до нападки на лична основа между двмата кандидат-президенти. На няколко път Байдън каза на Тръмп да „замълчи“. Той от своя страна атакува своя опонент с твърдението, че не е направил нищо за близо 50-те години, през които се занимава с политика във федералната столица Вашингтон.

Байдън нарече президента Доналд Тръмп „пудела на Путин“, защото „отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни“. Медии в САЩ твърдят, че руски агенти са раздавали пари на ислямисти, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан.

„Всички знаят, че той е лъжец“, каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп и го нарече „клоун“.

„У вас няма нищо интелигентно“, каза президентът от Републиканската партия. Тръмп нарече Байдън „марионетка“ на радикалната левица.

В края на дебата кандидатът Джо Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември. Президентът Доналд Тръмп, който е кандидат за втори мандат, заяви, че ще има изборни измами от страна на симпатизантите на неговия опонент. Той смята, че обявяването на окончателните резултати от изборите може да се забави с месеци.


image0 (9K)