НАП проверява фирми с огромни касови наличности, които „вероятно захранват корупцията“

Националната агенция за приходите(НАП) ще направи преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс и такива, които имат големи касови наличности. Това съобщи пред Националното радио Асен Василев – служебен министър на финансите. По предварителна информация има компании с огромни касови наличности.

„Това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди. Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са парите… Става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите“, каза финансовият министър.

По думите му има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП. Задълженията са в размер на над 20 млн. лева.

Служебният финансов министър за първи път даде повече подробности защо е назначил Румен Спецов за директор на НАП. По думите му той е „изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските партньори“.

„Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“, каза Василев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)