Народни представители почетоха паметта на горяните

Народните представители от ПП ГЕРБ Спас Гърневски и Лиляна Друмева почетоха на 29 юни в Казанлък паметта на горяните, избити жестоко заради борбата си срещу комунистическия терор.

Те поднесоха венец пред паметната плоча на лидера на БЗНС и обединената демократична опозиция Никола Петков от името на парламентарната група на управляващата партия. На тази дата се навършват 70 години от създаването на горянската чета с участници от Казанлък и Сливен. Възпоменанието е организирано от Съюза на репресираните „Памет“.

„Историята за горянското движение е крита дълги години, но днес истината е ясна. България е първата страна в Източна Европа, която е застанала срещу болшевишкия режим, поставил комунизма у нас. В сравнение с партизанското, горянското движение е четири пъти по-голямо и като брой участници, и като период на съпротива. Историите за жестокостите след 1944 г. тепърва ще излизат, защото сме народ, който пази достойнството и паметта си“ – каза Спас Гърневски.

„Дълго време се криеше фактът, че още веднага след 9 септември излизат първите горянски чети. Те са били в казанлъшко, сливенско, благоевградско, Сандански, Петрич, Враца и на много други места в България. Горяните изконно не са били съгласни с установяването на болшевишката власт в България и затова са били сериозно преследвани. Постепенно четите са били предадени, обкръжени и унищожени по различни начини“ – заяви Лиляна Друмева.

Спас Гърневски връчи на Деница Танева книгата „Държавна сигурност и вероизповеданията“ и грамота в знак на признателност към делото на нейния дядо – горянина Христо Несторов.


image0 (9K)