Здраве

Нарцисизмът – разстройство на личността

Нарцистичното разстройство на личността се отнася към групата на драматичните личностови разстройства.Това е нестабилно емоционално състояние с изкривена представа за собствена личност.

Характеризира се с преувеличено себеуважение, чувство за превъзходство, пълно ангажиране на вниманието със собствените успехи и способности, убеденост във възможностите и едновременно с пренебрежение към качествата и заслугите на околните.

Това поведение, прикрива една крехка, лесно ранима, несигурна личност, уязвима към критика, неуспех, поражение.

Всеки от нас възприема и реагира индивидуално на ситуациите, които ни предлага ежедневието, комуникира с близки, приятели, колеги или непознати по собствен начин.  В някои случаи реакцията е по-умерена, в други преувеличена, но здравият човек може да запази подходящи отношения с хората около него, да поддържа нормален социален живот.

При хората с личностни разстройства трудно се модулира реакцията към предизвикателствата на деня, което се отразява на връзката със семейството, колегите, приятелите, а това пречи в личен и професионален аспект.

Какви са симптомите на нарцистичното личностово разстройство?

Чувство за превъзходство над останалите, изтъкване на собствените успехи, възможности, преувеличаване на постигнатото, убеденост в правотата си, очакване на възхищение от околните и подражание от тяхна страна, незачитане на чувствата и мнението им, арогантно поведение, презрение към тях, завист към околните, необходимост от набавянето на специални придобивки – най-мощното,най-модерното, най-скъпото, както и парадиране с притежанието им.

Едновременно с това се наблюдава и свръхчувствителност към обиди, включително погрешно тълкувани като такива изказвания или критика. Тези хора трудно поддържат социални контакти, развалят отношението си със семейството, с приятелите.

Обикновено проявите започват на млади години, след юношеската възраст. Малко по-висока е честотата сред мъжете.

Причината за развитието на личностово разстройство, включително и нарцистично не е изяснена. Както и при другите, така и при този вид се смята, че проблемът се крие още в детството – прекомерната загриженост, високите изисквания на родителите.

Все повече психиатри обаче наблягат на липсата на необходимото внимание и обич, малтретиране, лош пример за подражание в детска възраст. Други теории залагат на генетична компонента или промени на биохимично ниво.

Критериите за Нарцистичното личностово разстройство са дефинирани от DSM – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. За поставяне на диагнозата са нужни 5 от тях.

– Засилено чувство за собствена значимост;

– Идеи за собствено превъзходство, красота, интелигентност;

– Убеждение за собствена уникалност;

– Изискване на възхищение от околните;

– Очакване за неотменно добро отношение , независимо от поведението;

– Експлоататорско отношение към околните, което се приема за естествено;

– Липса на емпатия;

– Чести прояви на ревност или убеждение, че другите му завиждат;

– Чести прояви на безпардонност и арогантност.

Лицата с личностови разстройства не допускат наличието на психичен проблем и не търсят помощ. По-често техни близки ги свързват с психиатър. Дори и сами да поемат инициативата за консултация, те търсят причината в другите, в обстоятелствата в ежедневието, но не и в самите себе си.

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

1 минута ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

20 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

47 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

55 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

57 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

59 минути ago
image0 (9K)