Насилието на сирийските деца достигна тревожни размери

През изминалата 2016 година насилието срещу деца в Сирия е достигнало до безпрецедентни размери , предупреждават от агенцията на ООН за децата. Според данните на УНИЦЕФ през 2016 година броят на децата, които са били убити, осакатени или наети като бойци на въоръжени групировки, е достигнал до рекордни размери.

„Размерите на страданието са безпрецедентни. Милиони деца в Сирия са нападани ежедневно, техният живот се е преобърнал с краката нагоре“, заяви Геерт Капеларе, регионален директор на организацията. „Всяко едно дете е изплашено до края на живота си с ужасяващи последствия за неговото здраве, добруване и бъдеще“, каза той от централата на УНИЦЕФ в сирийския град Хомс, цитиран от БГНЕС. Според данни на организацията по насилствен път през миналата година живота си са загубили 652 деца, което представлява увеличение с 20 процента от 2015 година. Сред тях над 250 деца са убити в или около учебно заведение.

Най-малко 850 деца са били наети да се сражават за въоръжени групировки, включително и като екзекутори и атентатори самоубийци. Това представлява почти двойно увеличение в сравнение с 2015 година.

От началото на сирийския конфликт през 2011 година над 310 000 души са загинали, а други милиони са били принудени да напуснат домовете си. Според УНИЦЕФ в момента над 2,3 милиона сирийски деца живеят като бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Египет и Ирак. Други 280 000 пък са принудени да живеят под обсада в различни градове на територията на Сирия, без достъп до храна или лекарства.

Военното положение в страната и тежките условия за живот водят и до това все повече семейства, както в Сирия, така и в бежанските лагери в съседните държави, да омъжват децата си в ранна възраст или да ги принуждават да работят, предупреждават от УНИЦЕФ.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)