НАТО, Вашингтон и Лондон в защита на Чехия от Русия

Протест пред руското посолство в Прага в неделя. Надписът гласи: „За вашата и за нашата свобода“. Лозунгът е неформален девиз на Полша от 19-и век, когато страната се бори срещу Русия и едновременно с това подкрепя въстанието на руските декабристи срещу руския цар.

НАТО и отделни правителства подкрепиха Чехия в решението й да изгони 18 руски дипломати, предадоха информационните агенции. Късно вечерта в събота чешките власти съобщиха, че дипломатите трябва да напуснат страната в срок от 48 часа. САЩ и Великобритания подкрепиха решението.

Прага обвинява руските дипломати в това, че са свързани с двама агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, които през 2014 г. са извършили взривове на чешка територия. Взривовете са станали във военен склад във Врбетице и са довели до смъртта на двама души.

Първият взрив е извършен на 16 октомври 2014 г., когато избухват 50 тона складирани муниции. Два месеца по-късно на същото място са взривени други 13 тона.

Причината за експлозиите, извършени на 16 октомври 2014 г., все още не е публично известна. Не е ясно и дали Чехия е открила нови факти по разследването или е преценила, че сега е моментът да реагира на по-ранни открития.

Мунициите и оръжията, които са унищожени, са били предназначени за Украйна, съобщи в неделя чешко разследващо издание. Взривовете стават през есента на 2014, а през пролетта на същата година вече са започнали сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна и украинската армия.

Според изданието Респект сделката за взривените муниции е била на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Това беше косвено потвърдено от изпълняващия длъжността на министър на външните работи на Чехия Ян Хамачек. В интервю за чешка телевизия в неделя той каза: „Без да навлизам в детайли, мога да потвърдя, че е в ход международно сътрудничество по този въпрос, в това число и сътрудничество с България„.

„Ние подкрепяме нашия съюзник от НАТО Чехия в борбата и разследването на злонамерените действия на Русия на [чешка] територия“, казва източник от НАТО в писмен отговор до Радио Свободна Европа. „Това е проява на модела на опасно поведение, следван от Русия. Изразяваме нашето съчувствие на близките на жертвите на експлозията във Врбетице. Извършителите трябва да бъдат изправени пред съда“, пише още в текста.

Русия окачестви обвиненията на Прага като абсурдни и като знак за това, че Чехия е под „американско влияние“. Представител на руското посолство в Прага потвърди пред Интерфакс, че е запознат с решението и че посланикът на Русия е бил отзован за консултации в Москва.

Случаят ще се обсъжда в понеделник на заседание на външните министри на страните от ЕС, съобщи в неделя Ян Хамачек.

Преди него няколко държави вече подкрепиха Чехия.

„Обединеното кралство заявява пълната си подкрепа за нашите чешки съюзници, които демонстрираха колко далече ГРУ може да стигне в опита си да провежда опасни и злонамерени операции, и подчертава обезпокоителния модел на поведение след атаката в Солсбъри“, написа британският външен министър Доминик Рааб в Туитър.

Министърът визира отравянето с Новичок на руския агент Скрипал в английския град Солсбъри през 2018 г. Предполага се, че то е било извършено от същите двама агенти на ГРУ, които Чехия свързва с експлозиите от 2014 г.

С вещество от групата Новичок бяха неуспешно тровени и трима български граждани през 2015 г. Един от тях беше оръжейният търговец Емилиян Гебрев.

Посолството на САЩ в Прага подкрепи Чехия още в събота вечерта, веднага след изявлението на чешкия премиер Андрей Бабиш, който обяви решението за изгонване на 18 руски дипломати. „Съединените щати застават зад непоколебимия си съюзник – Чешката република. Оценяваме значителния им принос за търсене на отговорност от Русия за нейните опасни действия на чешка земя“, беше написано на страницата на посолството в Туитър.

Световните сили трябва да посочат „ясна червена линия“, която Русия не бива да преминава и да наложат санкции, ако тази линия бъде прекрачена, каза френският президент Еманюел Макрон в интервю за американската телевизия Си Би Ес. Интервюто е било записано в петък и се очаква да бъде излъчено по-късно през деня в неделя.

„Санкциите сами по себе си не са достатъчни, но са част от цялото начинание“, казва още Макрон във видео откъс от интервюто, предоставен от телевизията.

Изгонването на руските дипломати и обвинението в това, че именно руското военно разузнаване стои зад експлозия в Чешката република е най-острият акт на противопоставяне между двете страни след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)